Izložbe

Izložbe
19. svibnja 2011. - 10. srpnja 2011.
IVO KERDIĆ PRODUŽEN DO 10. 7. 2011.

 Ivo Kerdić (19. 05. 1881 - 27.10. 1953) veliki je hrvatski kipar i još veći medaljer koji je u umjetničkoj grani sitne plastike dosegnuo do vrhunca metijerskog i kreativnog stvaralaštva. Osim memorijalnog karaktera, izložba ima i obilježja "otkrića". Namjera nam je javnosti pokazati brojna vrsna djela iz vrlo plodnog opusa majstora koji se čuvaju u fundusu Moderne galerije. Obljetnica kiparova rođenja prilika je da na svjetlo dana i pred oči publike iznesemo "skriveno blago" i skrenemo pozornost stručne javnosti na Kerdićevo osebujno stvaralaštvo. Uz malobrojne skulpture, većina radova su njegova medaljerska ostvarenja. Ta su djela zasigurno povjesnica ili analogija "u malom" zagrebačkog i hrvatskog javnog života i njegovih najznačajnijih protagonista. Izložba će ujedno dati uvid u opseg i značaj Kerdićeva stvaralaštva tijekom pola stoljeća plodnog rada. U fundusu Moderne galerije nalazi se 625 njegovih medaljerskih ostvarenja: medalja, plaketa, znački, odlikovanja, kovanica -  nastalih u razdoblju od 1905. do 1953. godine, odnosno više od 170 tema.
Izložbom u svibnju 2011. vjerodostojno će se proširiti saznanja o Ivi Kerdiću i njegovu mjestu u okvirima hrvatske i europske produkcije sitne plastike i medaljerstva.

Moderna galerija izložbu u povodu 130. obljetnice rođenja Ive Kerdića priređuje isključivo iz svoga fundusa. Autorica izložbe Tatijana Gareljić, kustosica i voditeljica Zbirke medalja MG, izabrala je brojna Kerdićeva djela dosad posve nepoznata javnosti.

www.idemvan.hr/dogadaj/ivo-kerdic-130-obljetnica-rodenja-kipara/8786/

www.inyourpocket.com/croatia/zagreb/concerts-culture-events-entertainment/Exhibitions/Ivo-Kerdic-Celebrating-the-130th-anniversary-since-the-birth-of-the-sculptor_73032v

You must be a registered subscriber in order to view this Article.
To learn more about becoming a subscriber, please visit our Subscriber Services page.

Povratak
Dogodila se pogreška.
Error: Unable to load the Article Details page.