Izložbe

Izložbe
4. listopada - 30. listopada 2011.
Kristian Kreković

Prigodom 110. godišnjice rođenje slikara Kristiana Krekovića, Moderna galerija Vas poziva na otvorenje izložbe koje će se održati u utorak 4.10.2011. u 19,00 sati u Modernoj galeriji, Andrije Hebranga 1.
Dvjema izložbama hrvatsko-peruanskog slikara Kristiana Krekovića, koje će se tijekom listopada održati u Modernoj galeriji i Etnografskom muzeju u Zagrebu, Hrvatska matica iseljenika (HMI) obilježit će 60. obljetnicu postojanja i djelovanja te 110. obljetnicu slikareva rođenja.
Riječ je o potpuno ravnopravnim izložbama a nedostatak prostora jedini je razlog zašto su umjesto jedne organizirane dvije izložbe, što znači da su obje izložbe zapravo jedna izložba, kazala je voditeljica odsjeka iseljeničke baštine HMI-a i koordinatorica projekta Ljerka Galic predstavljajući izložbeni katalog i program.
Izložba koja se otvara 4. listopada u Modernoj galeriji u Zagrebu predstavit će 57 crteža uglavnom iz Krekovićeva peruanskog razdoblja kao i nešto iz ratnog zagrebačkog, dok će na izložbi u Etnografskom muzeju 6. listopada biti predstavljeno 18 ulja na platnu velikih formata iz slikareva peruanskog ciklusa. Slike su vlasništvo fundusa Moderne galerije, odnosno Etnografskog muzeja, a potječu iz donacije koju je hrvatskoj Vladi darovala Krekovićeva udovica Sina 1991. i 1994.
"Ovim izložbama hrvatskoj će javnosti prvi put biti cjelovitije predstavljen život i rad ovog istaknutog umjetnika. One su zapravo uvod u njegov rad i nadamo se da ćemo tim uvodom uspjeti zaintrigirati hrvatsku javnost za njegova djela", kazala je Galic.
Kristian Kreković (1901.-1985.) hrvatski je slikar koji je od 1955. živio u Peruu, čije je državljanstvo kasnije prihvatio te se do kraja života nerijetko potpisivao kao hrvatsko-peruanski slikar. Likovnu je akademiju završio u Beču a od samog početka umjetničkog djelovanja, postao je poznat ponajprije svojim umijećem portretiranja. Nakon što se susreo s kulturom Perua njegov je rad postao prožet životom i umjetnošću Inka. Od 1965. živio je u Palma De Mallorci gdje je 1977. sagrađen muzej Museu Kreković, gdje je pohranjena slikareva likovna ostavština.
Izložbe će pratiti trojezični katalog na hrvatskom, engleskom i španjolskom jeziku, a ostat će otvorene do kraja listopada.

You must be a registered subscriber in order to view this Article.
To learn more about becoming a subscriber, please visit our Subscriber Services page.

Povratak
Dogodila se pogreška.
Error: Unable to load the Article Details page.