Izložbe

Izložbe
18.12.2012. - 6.1.2013.
Krešimir Nikšić

 Krešimir Nikšić već dulje vremena slovi kao vrsni i originalni kolorista koji je stvorio suvremeni i specifičan slikopis. Njegove slike osobni su psihogrami – duhovni pejzaži, koloristički i svjetlosni emanatori, koji umjetnikovu snažnu energiju u njemu zarobljenu, prikazuju oslobođenu na prostorima slikarskoga platna. Ikonografija njegova likovna govora ne oslanja se na figurativna očitanja, nego se čuti na razini intuitivnog i mentalnog. Gradeći slikarski izraz na temelju silovite, slobodne geste, Nikšić iz raskošne palete boja izvlači svjetlost koja iz nje isijava.
Izložba sadržava deset slika, u njemu svojstveno velikim formatima, nastalih tijekom 2010. i 2011. godine. Izbor radova i predgovor katalogu djela potpisuje Branka Hlevnjak, povjesničarka umjetnosti i kritičarka koja već niz godina prati Nikšićev rad.

Istius modi  ili To je to
"Nepoznati prostori, neistraženo prostranstvo, daleki odjeci  u bojama izgubljenih otoka. Nestali brzinom leta, neuhvativi u obrisima mogućeg doživljaja.
Pogled luta slikama Krešimira Nikšića. Jarke boje razlivenih uzbuđenja, sardonski smijeh odjekuje u daljini odbjeglih; miješa se ponegdje s radošću vjernika. Nasuprot tomu sugerira se duboka meditacija. Crvena hrabri, narančasta usklađuje, žuta definira mentalne karte ovog kolorističkog bespuća. Plava nam potvrđuje utonulost u sebe same. Putujemo unutrašnjim dubinama vođeni površinskim slikopisom.
Predajemo se tom neobičnom kolorističkom snoviđenju umjetnika, maga, vizionara i vještog mađioničara. Gotovo smo povjerovali u bezgraničnost.
Vraćamo se napokon izložbenim formatima."
(iz predgovora Branke Hlevnjak u katalogu izložbe)

You must be a registered subscriber in order to view this Article.
To learn more about becoming a subscriber, please visit our Subscriber Services page.

Povratak
Dogodila se pogreška.
Error: Unable to load the Article Details page.