Izložbe

Izložbe
19.12.2013. - 6.4.2014.
Miroslav Kraljević

Stotu obljetnicu smrti Miroslava Kraljevića, zagrebačka Moderna galerija obilježava dosad najvećom retrospektivom tog prvaka domaće Moderne. Izložba je od 19. prosinca postavljena u dvanaest dvorana prvog kata galerije, s gotovo 200 njegovih najvažnijih ostvarenja.

O Kraljevićevu značaju u hrvatskoj umjetnosti i snažnom utjecaju na generacije umjetnika svjedoče njegove slike, crteži, grafike i skulpture nastale u nepunih šest godina intenzivnog stvaralaštva, od Požege preko Beča, Zagreba i Muenchena do Pariza. Obuhvaćena su djela raznih motivskih i stilskih značajki, od pariških veduta, portreta i crteža koketa, plesačica i budoarskih scena, do skulptura s hedonističkim sižeima, interospektivnih autoporterta i portreta članova obitelji te ruralnih prizora s ladanjskog imanja pl. Kraljevića.

O stotoj obljetnici Kraljevićeve smrti Moderna galerija želi obilježiti njegov opus na nacionalnoj razini, počevši od Požege, kao hommageu njegovoj zavičajnoj sredini. Nakon Zagreba, u travnju, izložba odlazi u Veneciju, u Ca Pesaro gdje je i Muzej moderne umjetnosti, a potom i u Split, Osijek i Dubrovnik.

Izložbu prati katalog s više od 200 reprodukcija i na 285 stranica, sa stručnim tumačenjima djela i znanstvenim tekstovima, među ostalim, o velegradu i animalistici u Kraljevićevu slikarstvu te njegovom odnosu prema Požegi.

U povodu te retrospektive, koja će biti otvorena do 6. travnja, Moderna galerija organizira muzejsko-pedagoški program, likovne radionice za djecu i interaktivna stručna vodstva.

Radno vrijeme Moderne galerije: utorak - petak od 11 - 19h, subotom i nedjeljom od 11 - 14h.

You must be a registered subscriber in order to view this Article.
To learn more about becoming a subscriber, please visit our Subscriber Services page.

Povratak
Dogodila se pogreška.
Error: Unable to load the Article Details page.