Izložbe

Izložbe
04.02.2014. - 02.03.2014.
Rudolf Valdec iz fundusa Moderne galerije

RUDOLF VALDEC (Krapina, 8. ožujka 1872. - Zagreb, 1. veljače 1929.), hrvatski kipar.

Učio je na Obrtničkoj školi u Zagrebu, radio kod A. Kuhnea u Beču i kod S. Eberlea u Münchenu. Bio je jedan od prvih profesora na Akademiji za umjetnost i obrt u Zagrebu. Na prekretnici stoljeća kad se formira krug zagrebačkih likovnih umjetnika Rudolf Valdec je s Robertom Frangešom-Mihanovićem predstavnik kiparstva. Njegovi dekorativni plastični radovi nalaze se na  mnogim pročeljima prepoznatljivih zdanja grada Zagreba. Pod utjecajem bečke secesije u ranijoj fazi oblikuje alegorijsko-tematsku plastiku (Ljubav, sestra smrti; Sputani genij).

IZLOŽBA O 85. GODIŠNJICI VALDECOVE SMRTI

U 2014. godini navršava se 85. godina od smrti Rudolfa Valdeca. Moderna Galerija skrbi o sedamdeset kiparskih i medaljerskih kiparevih djela,  nastalih  od 1901. do 1928. godine, izvedenih u više inačica i materijala. Za izložbu u povodu 85. godišnjice smrti kipara, osim remek-djela poput portreta Vladimira Lunačeka - Cave criticum, iz 1905. i portreta Josipa J. Strossmayera iz 1902., izabrano je dvadeset i pet kiparskih i medaljerskih ostvarenja. Glavne radove dao je u velikom broju portreta, modeliranih rukom iskusnoga majstora usmjerenoga na realističku karakterizaciju (Strossmayer, F. Rački, V. Jagić, I. Kršnjavi, i dr.). Ponesen osobnošću svoga mecene, biskupa Josipa Jurja Strossmayera, modelirao je njegov markantni lik u više inačica  i navrata.
Na izložbi će biti prikazan i cjelokupni umjetnikov medaljerski opus. Djela male plastike oblikovana su plitkom reljefu. Secesijska plaketa Casino iz  1911., s ritmičkom modelacijom zavojitih  dekorativnih poetičnih linija  ubraja se u remek-djela hrvatskog medaljerstva.

Rudolf Valdec  u svom stvaralaštvu bio je dosljedan modernom likovnom izričaju, majstorski usvojivši  tematske i likovne dosege i mogućnosti Secesije.  Besprijekornim plastičnim oblikovanjem oplemenio je mnoge  zagrebačke institucije i palače. Uresio je i ljepotom oplemenio otvorene gradske prostore kao najupečatljivija svjedočanstva umjetničkog stvaralaštva i ozračja vremena (Zrinjevac, Mirogoj).

Rudolf Valdec rijetko je samostalno izlagao, a ovo je prva samostalna kipareva izložba koju priređuje Moderna galerija u Zagrebu.

Autorica izložbe i kataloga: Tatijana Gareljić

 

Izložba ostaje otvorena do 2. ožujka 2014.
Radno vrijeme Studija Račić MG: ponedjeljak - petak od 11 - 19h, subotom i nedjeljom od 10 - 13h

You must be a registered subscriber in order to view this Article.
To learn more about becoming a subscriber, please visit our Subscriber Services page.

Povratak
Dogodila se pogreška.
Error: Unable to load the Article Details page.