Izložbe

Izložbe
27.03. - 13.04.2014.
Luko Paljetak Slike za Liliput

Srdačno Vas pozivamo na otvorenje izložbe u četvrtak, 27. ožujka 2014. u 19 sati.

Pjesnik, pisac, prevoditelj, esejist i erudit Luko Paljetak u Studiju Moderne galerije "Josip Račić" izlaže Slike za Liliput, 1111 fascinantnih kolaža na unificiranim, prefabriciranim podlogama.
Iz mnoštva lako dostupna i svenazočna materijala – iz novina i časopisa, s plakata, prospekata i reklama, iz ukrasnih i ambalažnih papira, iz folija, celofana, naljepnica… Luko Paljetak iskraja bitne plohe i strukture, izdvaja značajne linije i boje, bira i preslaguje, montira i transformira otisnute motive i simbole, slova, lica, ruke, brojeve, oznake, materijale, pa čak i sitne predmete.… Tako slikajući škarama na insekticidnim tabletama za električne aparate realizira kolaže koji svaki posebno, ali i kao ciklus u cjelini, plijene intenzivnim koloritom, frenetičnim ritmom, ali i začudnim brojem.

 

… U osmogodišnjoj školi profesor likovnog odgoja bio mi je Antun Masle, slikar koji je slikao kao što je sanjao. Vidio sam i film o Modiglianiju. Svidjelo mi se ono: Peintre maudit. Poželio sam biti slikar. Nakon osmogodišnje škole završio sam Učiteljsku školu, staru dubrovačku Preparandiju – pet dugih godina božice Didactice Magnae. I tu m je profesor likovnog bio Antun Masle. Zatim i prijatelj. Dolazio sam slobodno u njegov mali atelier u Božidarevićevoj ulici br. 9 u Dubrovniku. U međuvremenu upoznao sam slikara Đura Pulitiku i Iva Dulčića, Miru Dulčić, ljude s njima i oko njih, druge slikare i umjetnike. Prijateljevao sam s njima dane, noći i godine. Sate i sate provodio sam u Pulitikinu atelieru u tvrđavi Sveti Ivan, gledao ga kako slika, što nije dopuštao nikome. Oni su bili moja Akademija!

Upisao sam se zatim na Filozofski fakultet u Zadru. Drugovao i s mnogim zadarskim slikarima. Studij sam završio 1968. Iz Zadra sam otišao 1978. u Dubrovnik. Nastavio sam stara i stvorio nova slikarska druženja. Put – književni – već mi je bio određen kao rezultanta mnogih mojih volja i ne-volja, posut ružama moga Nečastivog i popločan pločama moga Straduna. Žudnja za slikanjem nije me nikad napustila. Slikao sam kad god sam to mogao, razvijajući tako sve više svoj način – slikarstvo za siromašne, za Liliput.

Luko Paljetak

(iz teksta "Zapis o početku" u katalogu izložbe)



Izložba ostaje otvorena do 13. travnja 2014.
Radno vrijeme Studija Račić MG: ponedjeljak - petak od 11 - 19h, subotom i nedjeljom od 10 - 13h

You must be a registered subscriber in order to view this Article.
To learn more about becoming a subscriber, please visit our Subscriber Services page.

Povratak
Dogodila se pogreška.
Error: Unable to load the Article Details page.