Vijesti

Vijesti
18.10. - 16.11.2013.
Miroslav Kraljević - Gradski muzej Požega

Moderna galerija priređuje ove jeseni antologijsku izložbu prvaka hrvatske likovne Moderne.  Značajno je da prvi puta od osamostaljenja Hrvatske jedna retrospektivna izložba gostuje u čak pet uglednih muzejsko-galerijskih ustanova diljem države.
U nepunih šest godina (1906-1912) intenzivnog stvaralaštva i flanerstva, od Požege preko Zagreba i Münchena do Pariza, usvajao je modernizme i slikao svijet kojem pripada, ništa manje svom zavičaju, obitelji, prijateljima i svojim životinjama, nego pariškim bulevarima, parkovima i kavanama. Kraljevićevo „čisto slikarstvo“, kultivirano na Manetu i Cézanneu, superiorno odražava i svijet kozmopolitskog velegrada i ladanjsku idilu požeškoga kraja.
Izložena summa slikarovih motivskih i stilskih značajki: od ingenioznih pariških veduta, portreta i ekspresionističkim nemirom prožetih crteža koketa, plesačica i budoarskih scena, do skulptura s hedonističkim sižeima, interospektivnih autoporterta i ruralnih prizora s ladanjskog imanja pl. Kraljevića, pokazuje da je ostvario djelo koje sjaji i danas punim žarom za nas i one koji dolaze iza nas.
Priređivanje izložbe izvan Zagreba i njezina premijera u Požegi kao hommage zavičajnoj sredini slikara te daljnja izlaganja u Galeriji umjetnina Split, Galeriji likovnih umjetnosti Osijek i Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, hvalevrijedno je i atraktivno obogaćenje izložbenog programa uključenih ustanova, a za njihovu publiku, i to svih uzrasta i struka, likovna svečanost koja se ne propušta.

You must be a registered subscriber in order to view this Article.
To learn more about becoming a subscriber, please visit our Subscriber Services page.

Povratak
Dogodila se pogreška.
Error: Unable to load the Article Details page.