Vijesti

Vijesti
18.travnja 2014.
Otvorena izložba Miroslava Kraljevića u Ca' Pesaro

U Veneciji je danas u podne  otvorena izložba slikara Miroslava Kraljevića, najznačajnijeg hrvatskog modernista.

      Nazočne na otvorenju  pozdravili su dott. Gabrielle Belli, direktorica Fondazione  Musei Civici di Venezia, Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije, koja se uzvanicima obratila na talijanskom jeziku , Tiziana Agostini, pročelnica za kulturu i obrazovanje grada Venecije. "Miroslav Kraljević je hrvatski slikar, ali istovremeno, po svom formatu i europski umjetnik. No,europskoj javnosti njegovo se djelo prezentira tek sad, ovdje u Veneciji, u internacionalnoj galeriji Moderne umjetnosti Ca'Pesaro. Ovaj projekt u Hrvatskoj je ocijenjen kao kulturni događaj godine, a ja bih bila smionija i proglasila bih ga bar kulturnim događajem desetljeća, pa možda i stoljeća." izjavila je u svom pozdravnom govoru Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba koja je posebnu zahvalnost za organizaciju i odabir postava izložbe uputila Živi Kraus, slikarici i galeristici koja je na venecijanskoj kulturnoj sceni prisutna više od četrdeset godina. Njegova Excelencija Damir Grubiša, veleposlanik Republike Hrvatske u Rimu, naglasio je da je Kraljevićeva izložba u Veneciji izniman kulturni događaj za Hrvatsku.

        Na reprezentativnom prvom katu barokne palače Ca'Pesaro na Canalu Grande, javnosti je predstavljeno dvadeset Kraljevićevih djela. U sobi broj 6, izloženo je četrnaest ulja i šest crteza, koji uključuju autoportrete, portrete i figuralne kompozicije. Golgota, Autoportret s lulom, Autoportret s prijateljem Olszewskim samo su neka od djela koja čine postav venecijanske izložbe. No,najviše pozornosti kao i prije sedamdeset godina privukli su  Bonvivant i Autoportret sa psom, dvije Kraljevićeve slike koje su na inicijativu kipara Ivana Meštrovića uz jos tri Kraljevićeva ulja bile izložene na Mostri XXIII venecijanskog biennala.

       Uz izložbu je tiskan i katalog nakladnika Fondazione Musei Civici s reprodukcijama u boji svih dvadeset izloženih Kraljevićevih djela. Uz uvodne tekstove Biserke Rauter Plančić, ravnateljice Moderne galerije i dott.Gabrielle Belli, direktorice Fondazione  Musei Civici di Venezia, predgovore katalogu djela Miroslava Kraljevića napisali su dr.Zvonko Maković i kustos Moderne galerije Željko Marcius.

Izložba Miroslava Kraljevića u Veneciji nastala je zahvaljujući suradnji Moderne galerije i Ca'Pesaro, internacionalnog muzeja moderne umjetnosti u sklopu Fondazione Internazionale Musei Civici di Venezia. Projekt su s hrvatske strane financijski poduprli Grad Zagreb, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Privredna banka Zagreb, generalni pokrovitelj Moderne galerije.

Kraljevićeva izložba u Veneciji će se moći razgledati do 15. lipnja 2014.

You must be a registered subscriber in order to view this Article.
To learn more about becoming a subscriber, please visit our Subscriber Services page.

Povratak
Dogodila se pogreška.
Error: Unable to load the Article Details page.