Exhibitions

Exhibitions
Međunarodni dan muzeja
18. svibnja 2011.

 

DAN MUZEJA U MODERNOJ GALERIJI 18. 05. 2011.
(Muzeji i sjećanje…)

            Slatke memorije
(Imaginarni privatno/javni muzej Moderne galerije ili
isprepletenost osobnog i javnog sjećanja djelatnika Moderne Galerije na vlastitu/subjektivnu povijest i povijest ustanove)

-    Ovogodišnji dan Muzeja Moderna galerija obilježava svojevrsnim retro-pogledom na povijest galerije ispričane starim fotografijama u kolažu i računalnoj montaži kao dokumentima i rekreaciji izgubljenog vremena satkanog od pomalo sjetnog sjećanja, te predmetima iz osobnih muzeja kustosa izloženih u nesvakidašnjem prostoru svoga bivanja, galerijskom prostoru, dakle novom ready-made kontekstu, te rijetko izlaganim slikama i fotografijama iz fundusa galerije – nepoznate, odnosno malo znane nevidljive povijesti Moderne galerije, kao i galerijskim plakatima – svjedocima  dosadašnje izložbene povijesti Moderne galerije. Ova događanja svojevrsni su nostalgijski pečat kroz memorijsku komponentu nematerijalne kategorije sjećanja što je i tema ovogodišnjeg dana muzeja. Kao posveta kulturi Afrike izložiti ćemo slike iz fundusa s motivima iz Afrike, kao i putopisne fotografije autora Marka Rašića i Vedrane Vrabec s putovanja po Africi. Također izložili bi nekolicinu radova dviju studentica ALU na temu Afrike.


Detaljniji opis programa:

-    Fotografije djelatnika Moderne galerije u kontekstu galerije i izvan nje izložiti ćemo na dva načina: kao veseli, ujedno i nostalgični kolaž originalnih fotografija iz osobne i povijesti galerije, te kao kolažnu montažu koja će se uz glazbenu retro-podlogu računalnom projekcijom prikazivati tijekom cijelog Dana muzeja.
-    Imaginarni muzej uz fotografije sastojati će se i od osobnih predmeta kustosa galerije iz njihovih privatnih kolekcija u rasponu od sentimentalnih do umjetničkih predmeta koji uz memorijsko svjedočenje govore i o njihovu osobnom ukusu i emotivnim vrijednostima odabranih predmeta. Primjerice, od Indonezijskih svetih maski do Kikladskih plesača… 
  -    Plakati i fotografije iz zbirke svjedočiti će sjećanje na povijest Moderne galerije. Izložiti će plakati iz zbirke od najstarijih sačuvanih plakata iz prošlog stoljeća do najnovijih izložbi Moderne galerije. Uz to izložiti ćemo i rijetka izdanja Moderne galerije, kao njezinu vizualno-oblikovnu povijest.
-    Iz fundusa Moderne Galerije izložiti ćemo rijetko izlagane, dosada gotovo neviđene, a opet nostalgične radove na papiru i fotografije iz zbirki: Kamila Tompe, Milana Trepšea,Toše Dabca, Stanka Abadžića, Mije Vesovića i Josipa Klarice i drugih poznatih umjetnika s rijetko izlaganim radovima…
-    Uz to najaviti ćemo s nekoliko radova izložbu donacije u nas nedovoljno poznatog slikara Kristijana Krekovića. Izložba će se održati u Modernoj galeriji i Etnografskom muzeju početkom listopada 2011.

Radno vrijeme Moderne Galerije na Dan Muzeja je od 10 do 21 sat, a tijekom cijelog događanja biti će organizirana besplatna vodstva za škole i građanstvo po stalnom postavu, a po promotivnim cijenama moći će se kupiti izdanja i plakati Moderne galerije.

Povratak
Dogodila se pogreška.
Error: Unable to load the Article Details page.