Antun Motika

U kupaoni

oko 1931.

gvaš, papir

33,6 x 24,5 cm

MG-1650

 

Nakon diplome na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Antun Motika istodobno pohađa poslijediplomski studij kod uvaženog slikara Ljube Babića i crta karikature u satiričkom listu Koprive, ne ustručavajući se biti lascivan, da bi se nakon II. svjetskog rata okrenuo staklu kao materijalu i eksperimentima sa svjetlom. Posao profesora na mostarskoj gimnaziji i odlazak na devetomjesečni studijski boravak u Pariz 1930., trajno će odredili njegov slikarski stil.

Slika „U kupaoni“ jedan je od nekoliko pokušaja prikaza Motikinog životnog i radnog prostora u Parizu. Studentske i stipendističke sobe u gradovima Europe obično su služile i kao radni prostor što znači da je jedna prostorija igrala ulogu ateliera, kuhinje, sobe i kupaonice. Na nekoliko je slika iz tog perioda Motika jasnije prikazao izgled tog prostora. „Soba u Parizu 2“ (1930) tako na lijevoj strani prikazuje krevet s nekoliko slika naslonjenih na zid; u podnožju kreveta je mala peć na drva, a na desnoj strani su mala kuhinja i velika bijela kada. Bijelu kadu razaznajemo i na ovoj slici, kao i raster podnog popločenja (tepiha?), no sve ostalo prikazano je u tipičnoj Motikinoj postimpresionističkoj maniri.

Među hrvatskim slikarima, nitko se tako originalno kao Motika nije posvetio jednoj od ključnih značajki impresionizma: prikazati atmosferu određenog zbivanja. Naslikati ne samo ono što oko vidi, nego rekreirati jedno multisenzorno iskustvo. Na ovoj slici konture ljudskih figura, žene koja izlazi iz kade i muškarca koji ju promatra, se rastaču u atmosferi vlagom ispunjene prostorije; obojene plohe su nekonzistentne, prizorom dominiraju mrlje i akcenti boje, pa se sve skupa čini kao da treperi i nestaje u zraku.

Tekst: Klaudio Štefančić, kustos Moderne galerije ©Moderna galerija, nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Autor:

Ivo-Rezek,-Portret-gospode-L.M.,-s.d.,-MG-1138

Autor:

Edo Murtić, Zadar,-1953.,-MG-2331

Autor:

Miroslav-Kraljevic,-Bonvivant,-1912.,-MG-771

Autor:

Maksimilijan-Vanka,-Pejzaz,-1932.,-MG-2747

Autor:

Vasilije-Jordan,-Mrtva-priroda,-1969.,-MG-2656

Autor:

Vlasta-Delimar,-Bez-naziva,-1991.,-MG-6351