Božidar Rašica

Zagreb, zvonici

1948.

gvaš, papir

420 x 592 mm

MG-6267

 

Nije neobično da diplomiranog arhitekta zanimaju kuće i grad općenito, pa i onda kada se umjesto projektiranja bavi slikarstvom, ali je svakako neobično da prikaz zagrebačkih krovova u vrijeme neposredno nakon drugog svjetskog rata izgleda baš ovako. Naime, u prvim godinama nakon rata od umjetnosti se u socijalističkom društvenom uređenju očekivalo da realistički prikazuje ratnu pobjedu  i obnovu porušene zemlje, odnosno da svojim djelima širi povjerenje u vladajuću partiju i vjeru u bolje sutra. Ovaj umjetnički stil bio je globalna pojava. Javljao se u svim socijalističkim zemljama, a osobito je bio jak u Sovjetskom Savezu, s kojim je 1948. – upravo u vrijeme nastanka ove slike – Jugoslavija prekinula svaku vezu, opredjeljujući se za svoj vlastiti put. U povijesti umjetnosti, ova se godina obično uzima za početak kraja socijalističkog realizma, pa je Rašičina slika više od prikaza Zagreba: ona označava jasan zaokret jednog dijela, prvenstveno zagrebačkih, umjetnika prema temeljnim principima modernističkog slikarstva, koji će kulminirati osnivanjem grupe Exat 51 (Eksperimentalni atelier), a čiji je Rašica bio član.

I doista, ne samo da je Rašičina slika daleko od socijalističkog realizma, nego je daleko i od realizma općenito. Elementarna sličnost s krovovima kuća nadjačana je geometrizacijom prizora, pa umjesto punih tijela zgrada koja su perspektivno organizirana u dubini prostora, mi gledamo u niz gotovo ornamentalno raspoređenih trokuta i pačetvorina, čija je plošnost dodatno naglašena rasterom ravnih linija. Tako je odmah poslije rata, povijesni dio Zagreba – riječ je o pogledu s Gradeca na Kaptol –  dobio svoj novi, moderni prikaz.

Božidar Rašica rođen je 1912. u Ljubljani. Studirao je arhitekturu u Varšavi, Rimu i Beogradu, a diplomirao je 1942. u Zagrebu. Osim arhitekture bavio se urbanizmom, scenografijom i slikarstvom. Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo je dobio 1978., a umro je 1992. u Zagrebu.

Tekst: Klaudio Štefančić, kustos Moderne galerije ©Moderna galerija, nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

 

Autor:

Sofija-Naletilic-Penavusa,-Sve-moje-zivotinje,-oko-1988.

Autor:

Maksimilijan-Vanka,-Pejzaz,-1932.,-MG-2747

Autor:

Miroslav-Kraljevic,-Bonvivant,-1912.,-MG-771

Autor:

Miroslav-sutej,-Bum-Bum,-1968.,-MG-4160

Autor:

Milivoj-Uzelac,-U-vrtu,-1939.,-MG-969

Autor:

Vladimir-Becic,-Mrtva-priroda,-1909.,-MG-893