Diana Sokolić ‘Utočište’

U studiju Moderne galerije ‘Josip Račić’ u utorak 27. listopada u 19 sati bit će otvorena izložba akademske slikarice Diane Sokolić . Izložba Utočište predstavit će dvije svjetlosne instalacije umjetnice čiji je rad na ovogodišnjem Amsterdamskom festivalu svjetla, ušao u finale uz sedamdeset izabranih radova iz cijelog svijeta.

Diana Sokolić diplomirala je na slikarskom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a bila je suradnica majstorske radionice prof. Ljube Ivančića i prof. Nikole Reisera. Osim slikarstvom, umjetnica se bavi i dizajnom, fotografijom te pedagoškim radom. Uz 24 samostalne izložbe, sudjelovala je i na više od 300 skupnih u zemlji i inozemstvu. Članica je HDLU-a . InSER-e, ULUPUH-A i HZSU-a.

Izložba će se u Studiju ‘Josip Račić moći razgledati do 8. studenoga 2015.

Foto: Goran Vranić

Utočište / Haven

     Umjetničko djelovanje Diane Sokolić nikada nije bilo jednoznačno i jednodimenzionalno. Inventivno šireći granice ideje o sintezi umjetničkog obrta, primijenjenih umjetnosti, kazališne scenografije, industrijskog i grafičkog dizajna s tzv. visokom umjetnošću, Diana Sokolić u kontinuitetu stvara objekte i ambijente koji su izvan linearnog poimanja i percepcije vremena te nose u sebi mogućnosti beskonačnih vizualnih dimenzija i svjetova.

Od lumino-kinetičkih objekata, preko svjetlosnih slika do pleksi nakita – koji je također mala skulpturalna forma u prostoru – Diana Sokolić progovara vokabularom bliskim tradiciji Novih tendencija i op-arta, razvijajući dalje geometrijske matrice apstraktnog izričaja kroz nove tehnološke mogućnosti. Ovu umjetnicu zapravo zanima dosezanje sveobuhvatnog umjetničkog iskustva, sinteze svih žanrova, gdje su kod promatrača stimulirana različita čula i osjeti. Njezin umjetnički izričaj iznimno je dorađena i zaokružena umjetnička poetika koja u sebi sadrži sve tzv. velike teme moderne umjetnosti 20. stoljeća; od istraživanja relativnosti prostora i vremena, kategorije prostorno-vremenskog iluzionizma, ali i spajanja različitih materijala, žanrova i medija u jednu veliku vizualno-značenjsku cjelinu.

Stoga Diana Sokolić kao jedan od lajtmotiva ove izložbe koristi savršen danski pojam hygge, koji ima značenje “umijeća stvaranja osobnog svetišta i zajedništva sa samima sobom i ljudima koji su nam najbliži”, ali ne kroz izolaciju od svijeta, već usred vreve i kaosa svakodnevne, uhodane matrice stvarnosti. Jer, zadržati i sačuvati osobni unutarnji mir i prisebnost u današnjem iščašenom svijetu, gotovo da postaje nemogućom misijom.

Iva Körbler

Autor:

Diana Sokolić, svjetlosna instalacija 2015. foto Goran Vranić © Moderna galerija, Zagreb (3)

Autor:

Diana Sokolić, svjetlosna instalacija 2015. foto Goran Vranić © Moderna galerija, Zagreb (2) (1)

Autor:

Diana Sokolić, svjetlosna instalacija 2015. foto Goran Vranić © Moderna galerija, Zagreb (2)

Autor:

Diana Sokolić, svjetlosna instalacija 2015. foto Goran Vranić © Moderna galerija, Zagreb (5)

Autor:

Diana Sokolić, svjetlosna instalacija 2015. foto Goran Vranić © Moderna galerija, Zagreb (3)

Autor:

Diana Sokolić, svjetlosna instalacija 2015. foto Goran Vranić © Moderna galerija, Zagreb (Small)