10 škola – 10 umjetnika 2012.

U subotu, 24. studenog 2012. od 9,00 do 19 h u prostorijama Moderne galerije u Zagrebu, osmi put se organizira muzejsko – edukativni projekt „10 škola – 10 umjetnika“ kojeg je osmislila kustosica Ivana Rončević Elezović. Cilj projekta je proširiti interes i znanja gimnazijalaca na području umjetnosti i muzejskih djelatnosti, upoznavanje s kulturnom baštinom, pri čemu učenici u prezentiraju zadanu temu te sami u sklopu radionica stvaraju i izražavaju se umjetničkim sredstvima. Profesori i kustosi su voditelji istraživanja.

 

Tema ovogodišnjeg susreta vezana je uz studijsku izložbu kustosice Dajane Vlaisavljević Prema impresiji – Kršnjavi, Mašić, Quiquerez, a održane povodom 85. obljetnice smrti Ise Kršnjavija i 160. godišnjice rođenja Nikole Mašića. Problematiziranje naslovne teme dugo se nameće proučavanju hrvatskoga slikarstva 19. stoljeća. Djelima dvojice slikara čije se obljetnice obilježavaju priključena su i djela Ferde Quiquereza, s kojima čine kronološku i stilsku cjelinu.

Ove godine projekt uključuje 33 sudionika iz 8 škola iz 8 gradova diljem Hrvatske. Učenici su dobili zadane teme vezane uz studijsku izložbu, a obrađuju je i pristupaju slobodno s namjerom da učenicima ostalih škola na kreativan način izlože biografije i radove umjetnika, pojmove iz povijest umjetnosti i umjetničke stilove. Svoj rad prvo izlažu u kraćoj power point prezentaciji, a zatim svaka grupa vodi radionicu. U sklopu programa Moderna galerija je organizirala i 1 zajedničku radionicu i stručno vodstvo po stalnom postavu Moderne galerije. Projekt će biti popraćen katalogom. Skup traje jedan dan s dva noćenja u Gradu mladih.

 

Obrađene teme su slijedeće:

Gimnazija Pula: Javno djelovanje Ise Kršnjavija, Gimnazija Dubrovnik: Iso Kršnjavi kao graditelj, V. Gimnazija, Zagreb: Školski forum u Zagrebu i uloga Ise Kršnjavija, Gimnazija Vladimira Nazora, Zadar: Iso Kršnjavi kao slikar, Prva riječka hrvatska gimnazija: Nikola Mašić, IV. Gimnazija, Split: Ferdo Quiquerez, Gimnazija, Varaždin:  Analiza slike „Guščarica na Savi“, Gimnazija Vukovar: Plenerizam na primjerima djela Kršnjavija, Mašića i Quiqereza.

 

Autor:

_MG_3297

Autor:

_MG_3368

Autor:

_MG_3559

Autor:

_MG_3360

Autor:

_MG_3285

Autor:

_MG_3297