10 škola – 10 umjetnika 2014.

Ivana Rončević Elezović, autorica projekta

Pokrenut 2005. godine, kao dio obilježavanja stogodišnjice osnutka Moderne galerije i otvaranja nove stalne postave, projekt „10 škola-10 umjetnika” već desetu godinu za redom u Zagrebu okuplja učenike i profesore povijesti umjetnosti iz deset gimnazija iz cijele Hrvatske. Tijekom susreta u zagrebačkoj Modernoj galeriji, učenici i profesori prezentiraju zadane teme vezane uz fundus Moderne galerije, koje su prethodno u svojim lokalnim sredinama sami istražili i pripremili za javno predstavljanje. Projekt uključuje upoznavanje učenika s izložbenim programom, fundusom i ukupnom djelatnošću Moderne galerije, kroz koje oni osobnim iskustvom razvijaju interes i za programe ostalih zagrebačkih i hrvatskih muzejsko-galerijskih ustanova.

Kontinuirani muzejsko-edukativni projekt Moderne galerije „10 škola-10 umjetnika aktivno uključuje srednjoškolce u kompleksnu muzejsko-istraživačku djelatnost u kojoj se potiče što veća samostalnost i angažman učenika. Moderna galerija redovito jednom godišnje, u skladu s aktualnim izložbenim programom postavlja glavnu temu i 10 pojedinačnih uz nju vezanih podtema za timove, na koje 10 grupa iz deset hrvatskih škola priprema stručnu prezentaciju popraćenu multimedijom, raznovrsnim radionicama, diskusijama i dr. Svaka se radna grupa sastoji od tri učenika i profesora-mentora pa u projektu svake godine ukupno sudjeluje 40 osoba. Uz asistenciju i moderaciju profesora-mentora te kustosice i voditeljice Ivane Rončević Elezović, učenici samostalno istražuju i kreiraju teze i izlaganja koja prezentiraju pred kolegama i zainteresiranom publikom. Sve su dosadašnje akcije dokumentirane katalozima profesionalne kvalitete.

 

Koncepciju projekta, Moderna galerija povremeno koristi i u obilježavanju Dana muzeja (18. svibnja 2008,  V. gimnazija, Zagreb i Prva gimnazija Varaždin) te Noći muzeja, osobito kroz program Gimnazijalci-vodiči kroz izložbu (31. siječnja 2009, V. gimnazija, Zagreb i Gimnazija Dubrovnik; 31. siječnja 2013., V. gimnazija, Zagreb). Ove će godine tema susreta, sukladno izložbenom programu Moderne galerije, biti kiparica Milena Lah i skulptura druge polovice 20. stoljeća. Projekt je otvoren za javnost u uobičajenom radnom vremenu Moderne galerije.

 

Grupe će doći u Zagreb u četvrtak, 20. studenog 2014., prezentacije i razgledavanje stalnog postava Moderne galerije odvijat će se u petak, 21. studenog, a sudionici napuštaju Zagreb u subotu, 22. studenog. Moderna galerija osigurava organizaciju, koordinaciju i moderiranje cjelokupnog projekta te pripreme i tiska kataloga (voditeljica projekta, Ivana Rončević Elezović); 2 polupansiona u Zagrebu za sve sudionike; radni ručak za nastavnike u petak, 20. studenog; informatičku potporu; fotografiranje; dizajn i tisak kataloga koji dokumentira događaj i koji dobiju svi sudionici projekta.

 

Projekt je prepoznat u lokalnim sredinama, kao i na nacionalnom nivou: Agencija za odgoj i obrazovanje pozvala je autoricu projekta, Ivanu Rončević Elezović da projekt prezentira u sklopu stručnog skupa na državnoj razini u travnju 2011. godine. Program uključuje učenike iz cijele Hrvatske:

Gimnazija Vukovar (Šamac 2, Vukovar)

I.gimnazija, Osijek (Županijska 4, Osijek)

Gimnazija Matije Antuna Reljkovića, Vinkovci (Trg bana Josipa Šokčevića 1, Vinkovci)

Srednja škola Isidora Kršnjavoga, Našice, (Augusta Cesarca 20, Našice)

Srednja škola Valpovo (Dr. Franje Tuđmana 2, Valpovo)

I.gimnazija, Zagreb (Avenija Dubrovnik 36, Zagreb)

V. gimnazija, Zagreb (Klaićeva 1, Zagreb)

Prva Gimnazija Varaždin (Petra Preradovića 14, Varaždin)

Gimnazija Pula (Trierska 8, Pula)

Prva riječka hrvatska gimnazija, Rijeka (Frana Kurelca 1, Rijeka)

Gimnazija Vladimira Nazora, Zadar (Perivoj Vladimira Nazora 3, Zadar)

IV. gimnazija Marko Marulić, Split (Zagrebačka 2, Split)

Gimnazija Dubrovnik (Frana Supila 3, Dubrovnik)

Autor:

_MG_3914 - Copy - Copy

Autor:

_MG_4330

Autor:

_MG_4351

Autor:

_MG_4351

Autor:

_MG_4544 - Copy

Autor:

_MG_5318