Likovno-edukativni program uz izložbu Ivo Šebalj – Slikarski memento

Likovno-edukativni program uz izložbu Ivo Šebalj – Slikarski memento

Monografska izložba slikara Ive Šebalja otkriva nam svijet slikarstva kao svijet aktivnog dijaloga između umjetnika i njegova stvaralaštva. Ivo Šebalj sustavnim istraživanjem slikarskih načina izražavanja otkrio je kako motiv apstrahirati, učiniti slojevitim, dinamičnim i vizualno zanimljivim. Njegovo slikarstvo reflektira osobne doživljaje, misli, stavove i emocije. Ono predstavlja reakciju na svijet u kojemu je umjetnik živio. Slikarski slojevitom i likovno specifičnom interpretacijom relevantnih motiva Ivo Šebalj stvorio je živopisna apstraktno-ekspresionistička djela. Djela predstavljaju relevantni slikarski memento koji govori o posljedicama ljudskih postupaka, ona stoje kao upozorenje koje nas potiče na osvještavanje vlastitih načina te zalaganje za sustavan rad na očuvanju društva, kulture i nasljeđa.

Likovno-edukativni program fokusira na otkrivanje slikarstva Ive Šebalja putem vidljivih i nevidljivih umjetničkih motiva i pitanja koje definiraju slikarska materija, tehnika i tragovi.

Edukativna vodstva uključuju zanimljive zadatke otkrivanja, uočavanja i tumačenja te su primjerena uzrastu i potrebama grupe.

Likovne radionice bave se istraživanjem pojedinih segmenata umjetnikovog stvaralaštva, umjetničkih ideja, poruka, istraživanja i saznanja.

Program:

1. Slikarska radionica Doživljaj

25.4., četvrtak, 11.30 – 13 sati

Slikarska radionica potaknuta je vizualnim otkrivanjem djela slikarskog mementa umjetnika Ive Šebalja. Vizualno potaknuti razgovaramo o umjetničkoj inspiraciji, doživljaju i specifičnostima pristupa stvaranju djela. Kreativni zadatak potaknut će polaznike radionice na slobodnu interpretaciju motiva kroz eksperiment ekspresionističkog slikarstva putem kojeg otkrivamo boje, tehniku i procese.

Tehnika: tempere

2. Likovna radionica Vidljivo-nevidljivo

26.4., petak, 11.30 – 13 sati

Radionica nam otkriva apstraktne likovne karakteristike i motive djela umjetnika Ive Šebalja. Potražit ćemo odgovore na pitanje što istovremeno skriva i otkriva slojevitost i materija umjetničkih djela. Slijedi kreativni zadatak koji potiče slobodan i kreativan pristup izražavanju. Odabrane motive predočit ćemo u slojevite likovne kompozicije koje će promatrača zaintrigirati te vizualno i misaono angažirati.

Tehnika: kolaž

3. Likovna radionica Vizualna poruka

17.5., petak, 17 – 18.30 sati

Umjetnik Ivo Šebalj kroz aktivni vizualni dijalog sa svojim slikarstvom tragao je za odgovorima na postavljena pitanja. Slikarstvo mu je poslužilo kao medij komunikacijemisli i osjećaja. Zadatak sudionika radionice je osmisliti i stvoriti kreativne vizualne poruke potaknute postavljenim pitanjima. Grupno razmišljamo o pitanjima, a zatim crtamo poruke koje će stvoriti prostor vizualne komunikacije.

Tehnika: kombinirana

4. Kiparska radionica Stabla

19.5., nedjelja, 11.30 do 13 sati

Vizualna inspiracija radionice je triptih Stabla umjetnika Ive Šebalja. Triptih predstavlja značajni umjetnički pomak u razmišljanju, percepciji i prikazu motiva. Umjetnik se tijekom svoga života zalagao za pobuđivanje svijesti o zalaganju društva za očuvanje kulture i nasljeđa. Potaknuti tom mišlju pristupit ćemo kreativnom zadatku. Zadatak je osmisliti i oblikovati kreativno stablo koje će nositi vaše ideje i poruke koje će potaknuti razmišljanje i rad na očuvanju društva i kulture.

Tehnika: kombinirana

Autor:

Vilko-Gecan,-Portret-dr.-Piskulica,-1928.,-MG-1059

Autor:

Sofija-Naletilic-Penavusa,-Sve-moje-zivotinje,-oko-1988.

Autor:

Vilko-Gecan,-Viktorija,-1919.,-MG-2616

Autor:

Leo-Junek,-Pred-zidom,-1929.,-MGP-142

Autor:

Ivica-Malčić, Najsretniji slikar na svijetu,-1992.,-MG-6506

Autor:

Ferdinand Quiquerez, Ofelija, 1874.,-MG-108