Novootvorena galerija Tomislav Ostoja

U središtu Zagreba, u staroj gornjogradskoj baroknoj jezgri (Opatička 6), u blizini „Kamenitih vrata“, novootvorena je galerija hrvatskoga  suvremenog kipara Tomislava Ostoje.

Stalnu izložbu radova Tomislava Ostoja u galeriji čini više od sto izabranih radova iz donacije nastalih u proteklih šest stvaralačkih desetljeća. Izloženi u autorovu nekadašnjem stanu i slijedom njegova projekta likovnog postava svi radovi podjednako odražavaju intimističku stranu umjetnikove prirode u reprezentativni karakter njegova stvaralaštva. U više tematskom no kronološkom postavu izložene su ponajbolje skulpture zavičajne motivike iz ciklusa „Ljeto“, „Otočanke“ i „Ribe“, popraćene izvanrednim crtežima, zatim studije izvedenih spomenika i metaforične kiparske kompozicije iz ciklusa memento mori kiparova života i arhetipske oblikovne ikonike.

 

Tomislav Ostoja rođen je u Splitu 31. kolovoza 1931. godine, gdje je pohađao Školu primijenjene umjetnosti na kojoj je maturirao 1952. godine. Rani Ostojini radovi, nastali u srednjoškolskoj kiparskoj klasi, u znatnoj mjeri obilježeni su meštrovićevskom stilizacijom motiva, ali i zavidnom vještinom modeliranja.

U jesen 1952. polaže prijamni ispit na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti i do diplome 1957. godine studira kiparstvo u klasama Grge Antunca, Frana Kršinića i Antuna Augustinčića kod kojeg završava i takozvanu „specijalku“. Nakon studija nastavlja s radom pod okriljem mentora Augustinčića i suradnik je profesorove radionice sve do 1961. godine. Po napuštanju Majstorske radionice radi u svom atelijeru i dvorištu Medulićeve br. 12.

Galeriju „Tomislav Ostoja“ može se posjetiti svake srijede (osim blagdanske) od 10 do 16 sati, a ulaz je besplatan.

Za školske i druge grupe potreban je prethodni dogovor na tel: +385-1-6041055 ili e-mail: info@modgal.t-com.hr

Autor:

Iz stalnog postava GTO

Autor:

Iz stalnog postava GTO

Autor:

Otocanka 1964.

Autor:

T.Ostoja u interijeru gal.., 2015. (Small)

Autor:

T.Ostoja okružen skul.., 2015. (Small)

Autor:

Narikaca