Obilježavanje Dana europske baštine u Modernoj galeriji

Dana 29. rujna u Taktilnoj galeriji Moderna će galerija obilježiti Dane europske baštine, inicijativu koja promiče znanje i svijest o kulturnopovijesnim vrijednostima kao zajedničkog kulturnog naslijeđa cijele Europe te potiče međukulturalne vrijednosti, njihovu interakciju te međusobnu toleranciju i poštovanje.
Tom prigodom Moderna će galerija prirediti prezentaciju posebne metodologije predočavanja i izlaganja likovnog stvaralaštva za slijepe i slabovidne osobe. U okviru Taktilne galerije Moderne galerije, autorica ove inovativne koncepcije, dr. sc. Nataša Jovičić, prezentirat će za tu prigodu posebno pripremljena djela naših prominentnih umjetnika: Highway Ede Murtića iz 1952., Dječaka s kukuruzom Vladimira Becića iz 1937. te Portret Sanje, brončanu skulpturu Dušana Džamonje iz 1962. godine. Likovna djela bit će razložena na taktilne dijagrame i popraćena audio vodičem za doživljaj s drugih osjetilnih razina, čime je slijepim i slabovidnim osobama omogućeno vidjeti djelo. Prezentacijom u sklopu inicijative Dana europske baštine ujedno se želi upoznati širu javnost s pravima manjina i senzibilizirati ih za njih.

Dani europske baštine u Hrvatskoj ove se godine obilježavaju od 20. rujna do 26 listopada. Službeno otvorenje središnje izložbe bit će 20. rujna 2016. u 13 sati u zagrebačkom Muzeju Mimara.

Program Moderne galerije održavat će se 29. rujna od 12 sati na prvome katu u okviru Taktilnog odjeljka.

Foto: Goran Vranić©Moderna galerija, Zagreb

Autor:

Vladimir Becić, Dječak s kukuruzom, 1937. foto: Goran Vranić©Moderna galerija, Zagreb

Autor:

Vladimir Becić, Dječak s kukuruzom, 1937. foto: Goran Vranić©Moderna galerija, Zagreb

Autor:

murtic-small

Autor:

murtic-small

Autor:

murtic-small

Autor:

murtic-small