Otvorena izložba Mirjane Marović u Studiju Moderne galerije Josip Račić

U Studiju Moderne galerije Josip Račić 18. veljače otvorena je izložba Podovi slikarice Mirjane Marović, druga u ovogodišnjem izložbenom ciklusu Studija Josip Račić. Na osmoj samostalnoj izložbi umjetnica se zagrebačkoj kulturnoj javnosti predstavila sa tridesetak akrilika na platnu iz istoimenog ciklusa, nastalog u razdoblju od 2012. do 2014., za koji je inspiraciju pronašla u geometrijskim motivima mramornih podovima pet velebnih venecijanskih crkava (S. Marco, San Zaccaria, Santa Maria della Salute, S. Francesco della Vigna i Gesuati.)

Mnogobrojne uzvanike tom prigodom pozdravila je Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije. Lana Šetka, kustosica izložbe predstavila je umjetnicu kroz izložena djela:  U postavu izložbe predstavljene su i dvije zbirke pjesama slikaričina oca Tonča Petrasova Marovića, književnika i pjesnika, koje simbolično ocrtavaju cijeli jedan životni ciklus: u prvoj, Ča triba govorit iz 1975. (u izdanju Školske knjiga iz Zagreba), Tonči Petrasović Marović objavio je pjesme za koje su ga inspirirali Mirjanini dječji crteži, dok su njegovi zadnji stihovi koje je napisao dok je teško bolestan ležao u bolnici posthumno objavljeni u drugoj zbirci, Job u Bolnici (u izdanju Hrvatske sveučilišne naklade iz Zagreba 1992.) , te je stihove posvetio svojim prijateljima i dragim osobama, a upravo su oni bili Mirjanin izvor inspiracije da u  crtežu izrazi svu tugu i bol kroz koju je prolazila uz očev bolnički krevet. 

O likovnom stvaralaštvu Mirjane Marović govorio je akademik Tonko Maroević, autor teksta u katalogu izložbe. Uzvanicima se obratio i Blaženko Boban, gradonačelnik Grada Solina. Grad Solin je uz Ministarstvo kulture i gospođu Sanju Čulin iz Splita omogućio realizaciju ove izložbe.

 

Izložba se može razgledati do 6. ožujka 2016.

Foto : Goran Vranić

Autor:

I. Livljanić, B. Boban, B. Biškupić

Autor:

B.Biškupić, I. Livljanić, M. Marović

Autor:

B. Rauter Plančić, T. Maroević, M. Marović, L. Šetka, B. Boban, P. Škorić, I. Livljanić, B. Biškupić

Autor: M. Marović, B. Biškupić

M. Marović, B. Biškupić

M. Marović, B. Biškupić

Autor:

M. Marović, T. Maroević

Autor:

B. Rauter Plančić, T. Maroević, M. Marović, L. Šetka, B. Boban, P. Škorić, I. Livljanić, B. Biškupić