Otvorena Kritička retrospektiva Dalibora Jelavića

Sinoć, 26. travnja u Modernoj galeriji otvorena je izložba slikara Dalibora Jelavića – Kritička retrospektiva.
U okviru ciklusa Slikarske retrospektive Moderna galerija predstavila je cjelovitu prezentaciju stvaralaštva Dalibora Jelavića, umjetnika ekspresivne geste i moćnog kolorizma čiji opus čini jednu od najupečatljivijih vertikala suvremene hrvatske apstraktne i konkretne umjetnosti.
Izložba je koncipirana kao kritička sinteza koja s više od stotinu ponajboljih umjetnikovih ostvarenja, ulja, enkaustika i crteža nastalih u razdoblju od sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća do danas pokazuje autorove vrhunske domete i pritom rasvjetljava i valorizira značenje njegova prinosa korpusu novije hrvatske umjetnosti. Jedinstvenu modernu i postmodernu slikarsku osobnost u nas odlikuju višeznačnost i svestranost izraza i tehnika, koji po imaginaciji nepredmetnoga i predmetnoga svijeta pripadaju vrhuncima suvremene hrvatske likovne umjetnosti.

Prisutne uzvanike, među kojima su bili i zamjenica ministra kulture  Ana Lederer te zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin, pozdravila je ravnateljica Moderne galerije, Biserka Rauter Plančić, viši kustos Moderne galerije Željko Marciuš, uz koautora akademika Tonka Maroevića, a sve prisutne pozdravio je i umjetnik, Dalibor Jelavić.

U svome govoru ravnateljica Biserka Rauter Plančić ističe izbor ponajboljih slikarovih ulja, tempera, akrilika i enkaustika iz ciklusa: Crne i bijele slike, Roza oko trokuta, Trag svjetlosti, Svemirski teatar i Cornucopia. Ravnateljica je također istaknula sljedeće: „Ekskluzivnost Jelavićeve retrospektive, postavljene u 10 dvorana naše Galerije, sadržana je upravo u izboru djela i u sublimaciji motivskih, tematskih i simboličkih protega njegova dosadašnjeg rada. Djelo je to koje raste na brazdi autentičnih slikarskih vrijednosti i koje po svemu zaslužuje čestitke, jer njime je hrvatska likovna umjetnost obogaćena rijetko viđenom raznolikošću evokcija i sjajnih nastojanja kako bi se ponovo u slici ‘ostrastio život‘“.

Izložba ostaje otvorena do 29. svibnja 2016.
Foto: Goran Vranić © Moderna galerija

Autor:

166A2345 (Small)

Autor:

Dalibor Jelavić, Biserka Rauter Plančić, Željko Marciuš, foto: Goran Vranić© Moderna galerija, 2016.

Autor:

166A2350 (Small)

Autor:

Dalibor Jelavić, Biserka Rauter Plančić, Željko Marciuš, foto: Goran Vranić© Moderna galerija, 2016.

Autor:

166A2670 (Small)