Otvorenje izložbe Horizont očekivanja – Hrvatski paviljon na 57. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti – La Biennale di Venezia u muzejsko galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli

Otvorenje izložbe Horizont očekivanja
Hrvatski paviljon na 57. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti – La Biennale di Venezia

Tina Gverović, Marko Tadić
Kustosica: Branka Benčić

petak, 9. ožujak 2018., u 20 sati
Muzejsko – galerijski prostor Sveta Srca, Pula

U želji da se hrvatskoj javnosti približi jedan od najznačajnijih projekata vizualne umjetnosti kojima se suvremeni umjetnici predstavljaju na međunarodnoj sceni, a koji uključuje nekoliko razina institucionalne podrške na nacionalnoj i lokalnoj razini, u Muzejsko – galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli, u petak, 9. ožujka 2018., u 20 sati bit će predstavljena izložba Horizont očekivanja.
Na izložbi koja je Hrvatsku predstavljala na prošlogodišnjoj 57. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti – La Biennale di Venezia kulturna će javnost imati priliku razgledati instalacije umjetnika Tine Gverović (Fantomska trgovina: More Ljudi (Phantom Trades: Sea of People) i Marka Tadića (Događaji koje treba zaboraviti (Events Meant to Be Forgotten) prema koncepciji Branke Benčić, kustosice i povjerenice hrvatskog paviljona.
Izložba Horizont očekivanja okupila je dvije umjetničke pozicije koje se bave različitim stanjima i pitanjima, poput neizvjesnosti, nesigurnosti ili kolapsa, pri čemu umjetnici koriste različite medije – od instalacije, preko objekta, videa, animacije, slikarstva, kojima stvaraju niz međuodnosa, a dramaturgija postava zamišljena je tako da angažira ulogu promatrača i artikulira njegovo kretanje kroz prostor. Izložba je pokušala uprizoriti istovremeno mjesto kolapsa i mjesto transformacije i imaginacije. Uključujući lokalne narative u globalni kontekst, Bijenale djeluje kao mehanizam vidljivosti koji uokviruje prostor i vrijeme, mjesto i identitet, dok promjenjivi horizont očekivanja obuhvaća platformu zajedničkog iskustva, znanja i razumijevanja, u okviru promišljanja neizvjesnih mogućnosti identifikacije.
Dok je uz venecijansku izložbu otisnut katalog na engleskom jeziku s tekstovima Branke Benčić, Clemensa Krummela i Marca Scotinija u grafičkom oblikovanju Andra Giunia, izložbe u Hrvatskoj prati deplijan na hrvatskom jeziku s tekstom kustosice Branke Benčić, u grafičkom oblikovanju Andra Giunija.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske organizaciju izložbe povjerilo je Modernoj galeriji iz Zagreba. Izložba u Muzejsko – galerijskom prostoru Sveta Srca realizira se u suradnji s AMI – Arheološki muzej Istre uz podršku Ministarstva kulture i Grada Pule.

Kontakt za medije
croatian.pavilion.venice@gmail.com
www.croatian pavilion-venicebiennale.hr

Marija Šiško
Marija.Sisko@min-kulture.hr
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Lana Šetka
info@modgal.t-com.hr
Moderna galerija, Zagreb

arheoloski-muzej-istre(at)pu.t-com.hr
Arheološki muzej Istre, Pula

Autor:

Isidor Kršnjavi, Skica prema Rubensovu-Lovu-na-lavove,-1871-1872.,-MG-1882

Autor:

Sofija-Naletilic-Penavusa,-Sve-moje-zivotinje,-oko-1988.

Autor:

Milivoj-Uzelac,-U-vrtu,-1939.,-MG-969

Autor:

Vjekoslav-Karas,-Portret-djevojcice,-1852-1856.,-MG-75

Autor:

Ivo-Dulcic,-Portret-Antuna-Masle,-1965.,-MG-2660

Autor:

Miljenko-Stancic,-Izlet-u-Sloveniju,-1966.,-MG-6705