U Modernoj galeriji otvorena izložba Ernst Barlach i Kathe Kollwitz Izvan granica postojanja

U Modernoj galeriji, u utorak, 6. listopada svečano je otvorena izložba Ernst Barlach i Käthe Kollwitz Izvan granica postojanja, internacionalna likovna uspješnica koju priređuje Ernst Barlach Gesellschaft Hamburg u suradnji s Modernom galerijom Zagreb, a koja se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović.  Retrospektivno koncipirana, u dvanaest dvorana prvog kata reprezentativne Vranyczanyjeve palače, izložba predstavlja više od šezdeset skulptura, grafika, crteža i fotografske građe najznačajnijih njemačkih umjetnika ekspresionista s početka prošlog stoljeća čije je stvaralaštvo nastalo pod snažnim uplivom užasa Prvoga svjetskog rata i bijede poslijeratnog razdoblja. No, izložba ne daje samo retrospektivni pregled cjelokupnog opusa oboje umjetnika, već zrcali i njihov sadržajni dijalog sa sadašnjošću. Ernst Barlach i Käthe Kollwitz u svojim su djelima željeli iskoračiti izvan granica postojanja, no upravo su na te granice i upozoravali. Radovi oboje umjetnika nikada nisu u proturječju, već se međusobno nadopunjuju i proširuju, a na dirljiv nam se način obraćaju sve do danas. U njima su pohranjene i aktualne debate oko društvene odgovornosti, siromaštva i bogatstva, empatije i političkog angažmana, kao i čovjekova potraga za smislom u stvarnosti rastrganoj globalnim krizama.

Mnogobrojnim uzvanicima dobrodošlicu su poželjeli Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne Galerije, Heike Stockhaus, autorica i kustosica izložbe i Thomas E. Schultze, veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj.

U svom govoru,  gospođa  Rauter Plančić istaknula je da je riječ o iznimnoj izložbi kojom Moderna galerija obilježava 110. obljetnicu utemeljenja Moderne galerije i kojom svetkujemo – postojano i dugovječno – prosperitetno djelovanje svih generacija njezinih kustosa i voditelja. Ravnateljica Moderne galerije zahvalila je Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke i Gradu Zagrebu na financijskim potporama ovom projektu te Privrednoj banci Zagreb i Turističkoj zajednici grada Zagreba na postojanom sponzoriranju programa Moderne galerije te kolegici Stockhaus na sjajnoj suradnji i bogatom postavu u koji je posebno za zagrebačku izložbu  uključila najveći broj djela ovo dvoje umjetnika ikad izlaganih izvan njihove domovine.

Gospodin Schultze izjavio je da s radošću i ponosom otvara ovu veliku i veličanstvenu izložbu , zahvalio je gospođi Rauter Plančić, ravnateljici Moderne galerije koja se zauzela za to da izložba dođe u Hrvatsku kao i gospođi Stockhaus, iz Zaklade Ernst Barlach iz Hamburga  koja je izložbu stavila na raspolaganje te dodao kako je Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova rado financijski podržalo ovu izložbu. Veleposlanik je izrazio nadu da izložba neće naići samo na priznavanje vrijednosti već da će ostaviti trajan trag: želju za pomirbom i mirom te da će pobuditi nešto što također odlikuje naše ljudsko postojanje: empatiju za drugog čovjeka.

Ova izložba nije njemački kulturni izvozni proizvod, već zajednički projekt Ernst Barlach Gesellschaft iz Hamburga i Moderne galerije u Zagrebu, koji nastoji potaknuti na interkulturalni i kritički dijalog o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, izjavila je Heike Stockhaus, autorica i kustosica izložbe. Rad oboje umjetnika bez potrebe za povijesno – umjetničkim tumačenjem dobro je razumljiv na ulicama diljem svijeta. Svi mi, njihovi promatrači, pomislit ćemo ne samo na jučerašnje, na prošlo, već i na slike sadašnjosti našega velegrada, bilo da je riječ o Zagrebu, Berlinu ili bilo gdje u svijetu. Gospođa Stockhaus predstavila je izložbu i stvaralaštvo Ernsta Barlacha iKäthe Kollwitz: Radovi oboje predstavljenih umjetnika istodobno su i poticaj i opomena. Potiču nas na razmišljanje i dotiču našu vlastitu sadašnjost, jer i mi sa zabrinutošću i neizvjesnošću gledamo u budućnost.I danas, stotinjak godina kasnije, naša nas društvena stvarnost, bilo to u Hrvatskoj, u Njemačkoj, u Europi ili bilo gdje drugdje, suočava sa socijalnim, gospodarskim i ekološkim granicama.

Izložba se u Modernoj galeriji može razgledati do 29. studenoga 2015.

Ernst Barlach i Käthe Kollwitz Izvan granica postojanja  izložba je hamburške Ernst Barlach Gesellschaft realizirana u suradnji s Modernom galerijom iz Zagreba. Zahvaljujemo Upravi za licence Ratzeburg, Muzeju Ernsta Barlacha u Wedelu i u Ratzeburgu, kao i svim privatnim posuđivačima koji su nam stavili djela na raspolaganje. Za financijsku potporu zahvaljujemo Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Gradu Zagrebu, Turističkoj zajednici Grada Zagreba, Privrednoj banci Zagreb, a za pomoć u realizaciji izložbe Veleposlanstvu Savezne Republike Njemačke u Zagrebu.

Zahvaljujemo medijskom pokrovitelju izložbe Večernjem listu i svim novinarima koji prate rad Moderne galerije.

FOTO : Goran VRANIĆ

© MODERNA GALERIJA

Autor:

_MG_2033

Autor:

_MG_2186

Autor:

_MG_2176

Autor:

_MG_2168

Autor:

_MG_2033

Autor:

_MG_2063