U Studiju ‘Josip Račić’ otvorena izložba ‘Utočište’

U studiju Moderne galerije ‘Josip Račić’, u utorak, 27. listopada otvorena je izložba Utočišteakademske slikarice Diane Sokolić, umjetnice čija je svjetlosna instalacija uz sedadeset izabranih iz čitavog svijeta ušla u finale ovogodišnjeg Amsterdamskog festivala svjetla. Mnogobrojne uzvanike, prijatelje i kolege na otvorenju u ime Moderne galerije pozdravila je Lada Bošnjak Velagić, viša kustosica Moderne galerije i urednica kataloga izložbe, a izložene radove predstavile su autorice izložbe, Diana Sokolić i Iva Körbler.

Izložbu svjetlosnih instalacija Diane Sokolić u Galeriji  ‘Josip Račić’  moguće je razgledati do 8. studenoga 2015.

Foto: Lana Šetka

Utočište / Haven

Umjetničko djelovanje Diane Sokolić nikada nije bilo jednoznačno i jednodimenzionalno. Inventivno šireći granice ideje o sintezi umjetničkog obrta, primijenjenih umjetnosti, kazališne scenografije, industrijskog i grafičkog dizajna s tzv. visokom umjetnošću, Diana Sokolić u kontinuitetu stvara objekte i ambijente koji su izvan linearnog poimanja i percepcije vremena te nose u sebi mogućnosti beskonačnih vizualnih dimenzija i svjetova.

Od lumino-kinetičkih objekata, preko svjetlosnih slika do pleksi nakita – koji je također mala skulpturalna forma u prostoru – Diana Sokolić progovara vokabularom bliskim tradiciji Novih tendencija i op-arta, razvijajući dalje geometrijske matrice apstraktnog izričaja kroz nove tehnološke mogućnosti. Ovu umjetnicu zapravo zanima dosezanje sveobuhvatnog umjetničkog iskustva, sinteze svih žanrova, gdje su kod promatrača stimulirana različita čula i osjeti. Njezin umjetnički izričaj iznimno je dorađena i zaokružena umjetnička poetika koja u sebi sadrži sve tzv. velike teme moderne umjetnosti 20. stoljeća; od istraživanja relativnosti prostora i vremena, kategorije prostorno-vremenskog iluzionizma, ali i spajanja različitih materijala, žanrova i medija u jednu veliku vizualno-značenjsku cjelinu.

Diani Sokolić važna je, međutim, vizualno-prostorna pročišćenost i jednostavnost dojma, minimalizam vizije, bez redundantih situacija. Stoga i u ambijentu koji je napravljen za Studio Račić umjetnica dalje razvija ideju meditativne i kontemplativne dimenzije umjetničkog djela uz kromoterapijske elemente boja te njihovo djelovanje na naše raspoloženje i podsvijest. Štoviše, ova senzibilna umjetnica upućena je u istraživanja koje boje djeluju na moždane alfa i theta valove, na optimalna stanja kreativnosti i opuštenosti.

U ovom kaotičnom svijetu i stresnoj svakodnevnici više no ikada pokazuje se važnost stvaranja doslovnog i metaforičnog osobnog utočišta u koje ništa izvanjskog ne prodire. U takvom okruženju utočišta mozak nam emitira alfa i theta valove, i to su idealni, danas sve teže uhvatljivi, trenuci snatrenja, sanjarenja i kontemplacije. Stoga Diana Sokolić kao jedan od lajtmotiva ove izložbe koristi savršen danski pojam hygge, koji ima značenje “umijeća stvaranja osobnog svetišta i zajedništva sa samima sobom i ljudima koji su nam najbliži”, ali ne kroz izolaciju od svijeta, već usred vreve i kaosa svakodnevne, uhodane matrice stvarnosti. Jer, zadržati i sačuvati osobni unutarnji mir i prisebnost u današnjem iščašenom svijetu, gotovo da postaje nemogućom misijom.

Iva Körbler

Autor:

20151027_184605

Autor:

20151027_184605

Autor:

20151027_195428

Autor:

20151027_184005

Autor:

20151027_190711

Autor:

20151027_190551