Edo Murtić

Crtež tušem

1966.

tuš, papir

840 x 595 mm

MG-2583

 

„Crtež“ pripada samom početku Murtićevog stvaralačkog perioda, koji će kritika okarakterizirati kao „kolorističku sintezu, snažne ekspresivnosti, za koju je odsudna dinamička napetost geste i znaka te bogati kolorizam“, a publika pozdraviti, posjećujući izložbe, kupujući slike ili grafičke listove te sa zanimanjem prateći život i rad ovog slikara u medijima. Ono što je u globalnoj masovnoj kulturi simbolizirala Picassova pojava – moderno slikarstvo, pa i modernu umjetnost općenito – to je Murtićeva činila u lokalnim okvirima Hrvatske i Jugoslavije. Njegovo će slikarstvo apstraktnu umjetnost konačno „uvesti u svaki dom“, da bez ironije upotrijebimo ovu frazu kojom se opisivala popularnost televizijskog medija u drugoj polovici 20. stoljeća.

Murtić je rođen 1921. godine. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu upisao je 1939.; Zagreb i akademiju napušta 1943. i priključuje se partizanima. Tijekom rata sudjeluje u borbama, osniva prvu partizansku litografsku tiskaru i bavi se umjetničkim radom (zajedno sa Zlatkom Pricom ilustrirao je poemu „Jama“ Ivana Gorana Kovačića). Njegov će rad, međutim, presudno obilježiti, i u umjetničkom i u kulturnom smislu, studijski boravak u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi 1951-52. U umjetničkom smislu, na Murtića je snažno djelovala američka slikarska apstrakcija; u društvenom smislu pak, Murtića se dojmio ekonomski uspon poslijeratne Amerike, određeni društveni elan potaknut rastom industrijske proizvodnje. „Crtež“ kojeg donosimo, tvrde poznavatelji Murtićevog rada, nikada nije bio zamišljen kao umjetnički rad na razini štafelajne slike, nikada kao nešto vrijedno javnog izlaganja. Murtiću je on bio samo skica, vježba za izvedbu bogato koloriranih slika velikih formata.

Murtić je bio redoviti član HAZU od 1997. Dobio je Nagradu »Vladimir Nazor« za životno djelo 2000.; umro je 2005. u Zagrebu.

Tekst: Klaudio Štefančić, kustos Moderne galerije ©Moderna galerija, nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Autor:

Boris Bucan, Pas, 1988., MG-5595

Autor:

Vlaho-Bukovac,-Magdalena-(Kajanje),-1898.,-MG-3891

Autor:

Ivica-Malčić, Najsretniji slikar na svijetu,-1992.,-MG-6506

Autor:

Ljubo-Babic,-U-atelijeru,-1912.,-MG-2294

Autor:

Ivo-Rezek,-Portret-gospode-L.M.,-s.d.,-MG-1138

Autor:

Braco Dimitrijevic, Leopard, 1979-2004.,-MGP-1055