Ernst Barlach i Käthe Kollwitz Izvan granica postojanja

Retrospektivno koncipiranom izložbom skulptura, crteža i grafika dvoje najznačajnijih njemačkih umjetnika ekspresionista s početka prošloga stoljeća Ernsta Barlacha i Kathe Kollwitz Moderna galerija obilježava 110. obljetnicu kontinuiranog rada na promociji nacionalne, ali i predstavljanju svjetske likovne umjetnosti.

Izložba je organizirana u suradnji Ernst Barlach Gesellschaft Hamburg s  Modernom galerijom u Zagrebu, zahvaljujući Upravi za licence Ratzeburg, muzejima Ernsta Barlacha u Wedelu i Ratzeburgu, kao i privatnim posuđivačima.

Internacionalna likovna uspješnica koja se u zagrebačkoj Modernoj galeriji održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar- Kitarović, ostvarena je uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba, Privredne banke Zagreb, glavnog pokrovitelja Moderne galerije te Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Zagrebu i Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke.

Stvaralaštvo Ernsta Barlacha i Käthe Kollwitz nastalo je pod snažnim uplivom užasa Prvoga svjetskog rata i bijede poslijeratnog razdoblja, a osjećanje ljudske agonije temeljni je sadržaj njihovih potresnih skulptura, crteža i grafika. Likovni postav izložbe u Modernoj galeriji kroz dvanaest dvorana reprezentativnog prvog kata Vranyczanyjeve palače objedinjuje više od šezdeset impresivnih skulptura te više od sto grafika i crteža i fotografske građe djela koja zrcale četrdesetogodišnji uzbudljiv dijalog dvoje umjetnika, a promatrača potiču na promišljanje i traganje za aspektima današnjice. Kontekst izložbe čini globalna katastrofa Prvog svjetskog rata i reference modernoga doba koje se odražavaju u stvaralaštvima ovih dvoje umjetnika posve zaokupljenih egzistencijalnim pitanjima. Ono što ih pri tome oboje čini izvanrednima i suvremenima jest njihovo beskompromisno afirmiranje humanističkih vrijednosti, njihovo promicanje čovjekoljublja u djelu i na životnom putu, koji je za Barlacha završio u Güstrowu 1938., a za Kollwitz u Moritzburgu kraj Drezdena 1945. godine.

Medijski pokrovitelj izložbe je Večernji list.

 

Foto : Goran Vranić

Autor:

_MG_1942

Autor:

_MG_1839

Autor:

_MG_1874

Autor:

_MG_1843

Autor:

_MG_1952

Autor:

_MG_1839