Galerija Tomislav Ostoja
Opatička ulica br 6 /II. kat, Zagreb

U središtu Zagreba, u staroj gornjogradskoj baroknoj jezgri, u blizini „Kamenitih vrata“ – najbolje očuvanog ulaza u nekada bedemima zaštićeni “Grič”-  novootvorena je galerija hrvatskoga  suvremenog kipara Tomislava Ostoje.

Stalnu izložbu radova Tomislava Ostoje u primjereno uređenoj studijskoj galeriji čini više od sto izabranih radova iz donacije nastalih u proteklih šest stvaralačkih desetljeća. Izloženi u autorovu nekadašnjem stanu i slijedom njegova projekta likovnog postava svi radovi podjednako odražavaju intimističku stranu umjetnikove prirode i reprezentativni karakter njegova stvaralaštva. U više tematskom no kronološkom postavu izložene su ponajbolje skulpture zavičajne motivike iz ciklusa „Ljeto“, „Otočanke“ i „Ribe“, popraćene izvanrednim crtežima, zatim studije izvedenih spomenika i metaforične kiparske kompozicije iz ciklusa “Tragovi nestajanja” koje čine svojevrsni  memento mori kiparova života i arhetipske oblikovne ikonike.

Iznimna je to umjetnička cjelina kiparskih i slikarskih djela ostvarenih u širokom rasponu materijala i tehnika. Iznimna, jer, osim što pokazuju izvanrednu spregu umjetnikove svestrane darovitosti i vrhunskog metijera kako u kiparstvu, tako i slikarstvu, ona svjedoči punopravnost osobnog idioma modernosti i hvalevrijednu izgradnju novoga bez dokidanja prethodnog. Cjelina je to koja ukazuje na čvrstu ukorijenjenost tradicijskog jezika u hrvatskoj umjetnosti i to onog u kojem se osobno prepliće s općim i suvremeno s nasljeđenim. Upravo dosegnuta sintetičnost umjetnikova izraza, kojeg je izgradio na temeljima intimnih impulsa i kulturnih slojeva svoga dalmatinskoga zavičaja, odlika je njegova stvaralaštva koja mu osigurava visoko mjesto u suvremenoj produkciji lijepih umjetnosti.

 

Biografija umjetnika

Tomislav Ostoja rođen je u Splitu 31. kolovoza 1931. godine. U rodnomu gradu pohađao je Školu primijenjene umjetnosti na kojoj je maturirao 1952. godine. Rani Ostojini radovi, nastali u srednjoškolskoj kiparskoj klasi, u znatnoj mjeri obilježeni su meštrovićevskom stilizacijom motiva, ali i zavidnom vještinom modeliranja.

U jesen 1952. polaže prijamni ispit na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti i do diplome 1957. godine studira kiparstvo u klasama Grge Antunca, Frana Kršinića i Antuna Augustinčića kod kojeg završava i takozvanu „specijalku“. Nakon studija nastavlja s radom pod okriljem mentora Augustinčića i suradnik je profesorove Majstorske radionice sve do 1961. godine. Po napuštanju Majstorske radionice radi u svom atelijeru i dvorištu Medulićeve br. 12.

Tomislavu Ostoji atelijer je uvijek bio jedino radno mjesto. Nikada za sebe nije tražio zaklona u nekoj državnoj službi. Više od pet desetljeća slobodni je umjetnik i živi od svoga umjetničkog rada. Premda je takav status imao za posljedicu nesigurnu egzistenciju, Ostoja je ustrajao na odluci da bude slobodan i da sredstva za život namiče prodajom djela i realizacijom javnih spomenika. Stvorio je golemi opus od više stotina skulptura i slika koje danas rese zbirke vodećih muzejsko-galerijskih ustanova i privatnih zbirki u Hrvatskoj i inozemstvu. Oblikovao je devetnaest javnih plastika i spomenika. Devet je postavljeno na otvorenim prostorima u Zagrebu, tri u Čakovcu, po jedna u Ličkom Osiku, Begovu Razdolju, Poreču i Kninu, a dvije u Vukovaru. Među njima, uz spomenik pjesniku Silviju Strahimiru Kranjčeviću iz 1962. i parkovnu skulpturu “Dječak” iz 1979. godine, obje postavljene u Zagrebu, posebno se ističe središnji memorijalni spomenik žrtvama Domovinskog rata u Vukovaru otkriven 2000. godine. Osvojio je brojne nagrade među kojima ističemo prvu nagradu na natječaju za spomenik bl. Kardinalu Alojziju Stepincu 1996. i prvu nagradu za kompoziciju “Slomljeno vukovarsko srce” na natječaju za spomen-obilježje stradalim žrtvama Domovinskog rata u Vukovaru 2007. godine.

Donacija Tomislava Ostoje Gradu Zagrebu uključuje 336 njegovih skulptura, slika i crteža, zajedno sa stanom u kojem su smještene i velikim dijelom izložene. Riječ je o prostoru od 130 m2 na drugom katu palače u Opatičkoj ulici br. 6. koji je primjerno preuređen u galeriju. Darovni ugovor kipar je potpisao u Poglavarstvu grada Zagreba 7. kolovoza 2012. godine na maloj svečanosti koju je za darovatelja i predstavnike medija priredio gradonačelnik Milan Bandić. Od listopada 2014. godine Galerija “Tomislav Ostoja” dostupna je javnosti kako u svrhu istraživanja umjetnikova opusa, tako i za razgledavanje stalnoga postava.

U gornjogradskom zdanju smještenom u neposrednoj blizini Kamenitih vrata, kroz portal na pročelju palače, pa kroz skladno dvorište do istočne strane zdanja, naći ćete ulaz u Galeriju s jedinstvenom zbirkom kiparskih i slikarskih djela Tomislava Ostoje, Splićanina koji se zlatnim slovima upisao u povijest grada Zagreba.

Posjet:  svake srijede (osim blagdanske) od 10 do 16 sati
Ulaz slobodan.

 

Za školske i druge grupe potreban je prethodni dogovor na:

tel: +385-1-6041055
fax:  385-1- 6041 044
email: info@modgal.t-com.hr
www.moderna-galerija.hr

 

Foto: Goran Vranić©Moderna galerija, Zagreb

Autor:

Boris Bucan, Pas, 1988., MG-5595

Autor:

Menci-Clement-Crncic,-Djevojcica,-1890.,-MG-447

Autor:

Ivan Rendic, Hercegovka,1883., MG-2004

Autor:

Sofija-Naletilic-Penavusa,-Sve-moje-zivotinje,-oko-1988.

Autor:

Ivo-Rezek,-Portret-gospode-L.M.,-s.d.,-MG-1138

Autor:

Zlatko-sulentic,-covjek-s-crvenom-bradom,-1916.,-MG-3874