Ivo Friščić

EKO DI

1976.

olovka, papir

760 x 565 mm

MG-6305

 

Motocikl je čest motiv na slikama Ive Friščića. Friščić prikazuje trkaće i rekreacijske motocikle, naglašava njihov dizajn i snagu; predstavlja ih zapravo kao objekte potrošačke žudnje. Friščićeva fascinacija motociklima i automobilima nema ništa zajedničko s veličanjem strojeva od strane umjetnika futurizma, kojima je stroj bio simbol radikalnih društvenih promjena. Veza između stroja i društva, međutim, postoji i kod Friščića, ali ona nema programski karakter i vjerojatno je nehotična. Naime, ono što je kritika u Friščićevom stvaralaštvu nazivala hiperrealizmom simptom je širih društvenih gibanja koje povjesničari povezuju s liberalizacijom jugoslavenske privrede i formiranjem potrošačkog društva. Automobili i motocikli na Friščićevim slikama, takorekuć ne predstavljaju samo sebe (kao stvari), nego i sebe kao robu, odnosno određeni životni standard, koji, sudeći po Friščićevoj ikonografiji, pretpostavlja slobodno vrijeme, vitalnost, omladinsku supkulturu, modu itd.

Premda prikazan u tehnici olovke i bez boje, koja Friščićevim motivima uvijek pridaje dozu fantazije, motocikl na crtežu“Eko di“ još uvijek izgleda upečatljivo. Tome pridonosi i ljudska ruka prikazana odmah iznad motocikla kako pokazuje na nešto izvan okvira prizora. Upravo zahvaljujući ruci, naslov crteža možemo tumačiti i kao transkripciju jedne talijanske fraze: „eko“ je transkripcija talijanske čestice „ecco“, koja znači „evo“, „upravo to“ i slično, pa cijelu frazu možemo slobodno prevesti kao „ To je to!“ (u ovom slučaju talijanski prijedlog „di“ samo dodatno naglašava česticu „ecco“ i ne nosi posebno značenje).

Ivo Friščić rođen je 1937. u Velikom Korenovom kod Bjelovara. Diplomirao je na zagrebačkoj likovnoj akademiji, na kojoj je od 1973. radio kao profesor. Umro je 1993. u Zagrebu.

Tekst: Klaudio Štefančić, kustos Moderne galerije ©Moderna galerija, nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

 

Autor:

Matko-Trebotic-i-Joseph-Beuys,-Zapis,-1982.,-MGP-1046

Autor:

Miroslav-sutej,-Bum-Bum,-1968.,-MG-4160

Autor:

Marijan-Trepse,-zena-s-mackom,-oko-1931.,-MGP-1051

Autor:

Bruno Bulić, 14. ožujka, 1939., MG-1501

Autor:

Ljubo-Ivancic,-Autoportret,-1958.,-MG-2368

Autor:

Vilko-Gecan,-Portret-dr.-Piskulica,-1928.,-MG-1059