Iz fundusa Moderne galerije Robert Frangeš – Mihanović (1872. – 1940.

U povodu 75. obljetnice smrti umjetnika Roberta Frangeša-Mihanovića, Moderna galerija u Zagrebu priredila je studijsku izložbu iz vlastitog fundusa s odabranim 31 djelom ovog velikog hrvatskog kipara i medaljera.

Moderna galerija u Zagrebu skrbi o više od 80 djela Roberta Frangeša-Mihanovića nastalim u razdoblju od 1891. do 1939. godine, od studenskih ostvarenja do vrijednih dijela hrvatske moderne,  zaključno s djelima koja su nastala pred sam kraj umjetnikova života.

Zbirka kiparstva 19., 20. i 21. stoljeća  sadrži 21 umjetnikovo skulptorsko djelo s portretnim poprsjima, pojedinačno izvedenim skulpturama i figuralnim kompozicijama.

U Zbirci grafike čuvaju se dvije Frangešove akvarelirane skice.

U Zbirci medalja i plaketa Moderne galerije nalazi se 18 od ukupno 24 Frangešova medaljerska djela. Ukupno 60 djela iz Zbirke izvedena su  u različitim tehnikama, materijalima i dimenzijama, u više inačica i otkova.

Robert Frangeš-Mihanović u svojim je djelima sintetizirao impresionističke, secesijske i simboličke likovne izričaje. Po načinu izvedbe i osjećaju za materijal, prvenstveno za

broncu, te po slikarskom shvaćanju reljefa, ubraja se u najbolje europske umjetnike svojega vremena.

Autorica izložbe i kataloga: Tatijana Gareljić, muzejska savjetnica

 

 

Autor:

Sve za vjeru i domovinu, 1905

Autor:

Pastuh, 1895.

Autor:

Sadilica, 1914.

Autor:

Kralj Tomislav, 1939.

Autor:

ZABORAVAN, 2014. Naslovnica

Autor:

Pastuh, 1895.