Izložba uz Festival svjetske književnosti

U povodu trećeg Festivala svjetske književnosti, Moderna galerija i nakladnička kuća Fraktura priređuju izložbu crteža i slika nastalih prema književnim motivima. Na izložbi koja će u utorak, 1. rujna u 18 sati biti otvorena u Studiju Moderne galerije ‘Josip Račić’ , javnosti će biti predstavljeni radovi Grgura Akrapa, Gordane Bakić, Mercedes Bratoš, Tomislava Buntaka, Željke Cupek, Sebastijana Dračića, Fedora Fischera, Danka Friščića, Ivane Jurić, Ivone Jurić, Alema Korkuta, Koraljke Kovač, Melite Kraus, Monike Meglić, Lea Popinjača, Maje Rožman, Mije Vesovića, Alana Vlahova, Mirjane Vodopije, Zlatana Vrkljana, Nikole Vrljića i Josipa Zankija.

 

Slika riječi – riječ slike

“Već treći put Festival svjetske književnosti u imaginaciji i organizaciji Frakture promišlja duh i materiju knjige interdisciplinarno i multimedijalno: knjigom, slikom, stripom, filmom, razgovorom i glazbom. Opsegom mogućim, a mikrosenzacijama tipološki-vrijednosno ujednačenim izborom Tomislava Buntaka i Frakture vizualni umjetnici dobili su primijenjenu temu – manji broj njih portretirao je sudionike Festivala (Akrap, Friščić, Cupek i Buntak), a ostali umjetnici raznorodnih generacija ilustrirali su odabranu ili dodijeljenu knjigu.

Nemoguće je i nepotrebno na ovome mjestu navoditi sve umjetnike i radove, ali se ne može odoljeti naslućivanju određenih fluidnih gradacija i grananja verbalno-vizualnoga mozaika.

Halucinantne guste ispune mikroznakova ostvaruju ispunjavajući strahove praznine Bakić, Vlahov, Ivona Jurić, Vodopija, s tim da potonja ulazi u interakciju s promatračima putem riječi i značenja. Mračne vizualizacije teških egzistencijalnih stanja odražavaju Fischer, Vrljić i Bratoš, a na sličnome tragu uvodeći elemente popularne kulture i ikonografije grada aluzivno to potenciraju Ivana Jurić i Monika Meglić. Fina rezonantna i poetična stanja duha, svatko na svoj način, odražavaju Popinjač, Dračić, Kovač i Kraus, a vizualni kaotično-apstrahirani psihogram – Korkut. Zanki, minuciozna iluminacija, a Vrkljan – slikovna redukcija označivanja svijeta. Vesović – pozitiv i negativ, prednja i stražnja strana slike…

Više riječi o slikama i oslikavanja riječima kontaminiralo bi dozvoljenu bjelinu formata papira, zato dođite sami, poslušajte slike i pogledajte književnost.”

Željko Marciuš

Izložba će se u Studiju ‘Josip Račić’ moći razgledati do nedjelje, 13. rujna 2015.

 

Potpisi pod fotografije

Ivona Jurić

prema motivima knjige O medu i mlijeku Jeana Matterna

Ivana Jurić

prema motivima knjige Argentinac Ernesta Malla

Sebastijan Dračić

prema motivima knjige Rascijepljenost Julye Rabinowich

Koraljka Kovač

prema motivima knjige Jednostavna priča zarez sto stranica Pétera Esterházyja

Melita Kraus

prema motivima knjige Kuća sećanja i zaborava Filipa Davida

Zlatan Vrkljan

prema motivima knjige Nova finska gramatika Diega Maranija

Nikola Vrljić

prema motivima knjige Sabo je stao Ota Horvata

Foto: Roko Crnić

Autor:

KoraljkaKovac_3_CMYK (Small)

Autor:

IvonaJuric_1_CMYK (Small)

Autor:

IvanaJuric_2_CMYK (Small)

Autor:

MelitaKraus_2_CMYK (Small)

Autor:

Nikola Vrljic_3_CMYK

Autor:

Nikola Vrljic_3_CMYK