Jerolim Miše: od buntovnika do barda

Nacionalni muzej moderne umjetnosti, zagrebačka Moderna galerija, ovogodišnji izložbeni program zaključuje kritičkom retrospektivom velikana hrvatskog slikarstva Jerolima Miše, koju priređuje u suradnji s Galerijom umjetnina Split, a u povodu 130 obljetnice rođenja i 50 godina smrti istaknutog hrvatskoga slikara.

Izložba pod nazivom Jerolim Miše: od buntovnika do barda u autorskom konceptu Ane Šeparović donosi fenomenološki i problemski prikaz opusa kojeg predstavlja kroz karakteristične tematske odnosno idejne cjeline. Kako se Miše iskušao u raznovrsnim medijima i žanrovima: slikarstvu, grafičkom dizajnu, likovnoj kritici i književnosti, slike će na izložbi biti praćene njegovim tekstovima, kao i tekstovima njegovih suvremenika. Na taj će način biti istaknute brojne silnice – povijesni, politički i društveni kontekst, intelektualni i duhovni horizont, ideologemi i ukus vremena – koje su se prelamale u njegovim djelima i koje nam otkrivaju iznimnu slojevitost ovog vrlo kompleksnog opusa. Izložba će pokazati djela iz svih razdoblja: od 1910-ih kada se kao mladi slikar predstavlja kao buntovnik koji ruši stare naslijeđene vrijednosti, sve do poslijeratnog razdoblja kada postaje dio likovnog establišmenta – bard, koji još za života stječe kanonsko mjesto unutar hrvatske likovne umjetnosti.

Postav izložbe, u koordinaciji Lade Bošnjak Velagić, više kustosice Moderne galerije, objedinit će 130 umjetnikovih slika i crteža, najvećim dijelom iz zbirke Moderne galerije i fundusa Galerije umjetnina Split, ali i iz brojnih hrvatskih muzejskih institucija te javnih i privatnih kolekcija.

Uz izložbu će biti predstavljena i knjiga Jerolim Miše, Dokumenti, vrijeme, kritike iz Biblioteke Povijest Moderne galerije. Riječ je o petom u nizu izdanja kojima se ova značajna institucija na svojevrstan način odužuje istaknutim osobnostima koje su sudjelovale u njezinom profiliranju i ostvarivanju statusa koji joj danas s pravom pripada. Uvažena povjesničarka umjetnosti i leksikografkinja dr. sc. Ana Šeparović – čiji su znanstveni radovi počevši od disertacije iz 2014., sustavno rasvjetljavali Mišino dugo djelatno razdoblje – priredila je ovu knjigu u kojoj se donosi izbor njegovih likovnih kritika i presjek javnog djelovanja umjetnika, koji je unatoč kratkom formalnom ravnateljstvu u Modernoj galeriji (od 1. travnja do 1. srpnja 1955.), neposredno utjecao na njezin ustroj i izložbene djelatnosti tijekom dužega razdoblja. Urednica knjige je dr. sc. Libuše Jirsak, donedavna viša kustosica Moderne galerije, koja je priredila i uredila prethodna tri izdanja iz iste biblioteke.

Autor:

Jerolim Miše, Muškarac sa crvenom kapom i pregačom, 1914, MUO-25849. Foto: Fotodokumentacija MUO, Zagreb

Autor:

Jerolim Miše, Akti Ženski aktovi, 1924, Galerija umjetnina Split GUS 216. Foto iz foto arhiva Galerije umjetnina Split

Autor:

Jerolim Miše, Podne u Supetru, 1928, MG-1159. Foto Goran Vranić ©Moderna galerija, Zagreb

Autor:

Jerolim Miše, Maslina, Rogač na Šolti, 1940, MG-1176. Foto Goran Vranić ©Moderna galerija, Zagreb

Autor:

Jerolim Miše, Šoltanka Lukre, 1926, Galerija umjetnina Split GUS 238. Foto iz foto arhiva Galerije umjetnina Split

Autor:

Jerolim Miše, Portret zaručnice, 1917, nasljednici Jerolima Miše. Foto iz foto arhiva nasljednika Jerolima Miše.