Kamilo Tompa

Atomska gljiva

lavirani tuš, papir

345 x 255 mm

MG-5730

 

U vizualnoj je umjetnosti malo uspjelih prikaza razaračke snage atomske bombe. U pokušaju da prikažu atomsku eksploziju, tradicionalne su likovne umjetnosti najčešće zapadale u patetiku, pa se čini da su slikari i kipari prešutno zadatak prikazivanja prepustili  filmu i fotografiji. I doista, možda je umjetnički najuspješniji i istodobno najkritičniji prikaz atomske bombe onaj izveden u okviru eksperimentalnog filma. Naime, kratki film Bruce Connera „Raskrižje“ iz 1975. prikazuje podvodnu atomsku eksploziju koju je 1946. izvela američka vojska na Bikini otočju u Pacifiku. Connerov film se isključivo sastoji od dokumentarnih vojnih snimki, ali reproduciranih u slow-motion-u i u trajanju od 37 minuta.

Možda zbog toga što se još 1937. bavio konstrukcijom stroboskopa, pokušavajući reproducirati vlastiti animirani film; možda zbog toga što nakon neuspjeha sa stroboskopom piše Waltu Disneyu, šalje mu crteže i moli za novce koji bi mu pomogli u realizaciji nauma; možda zbog toga što se zanimao za aeronautiku i astronomiju – tko zna, ali baš je Kamilu Tompi uspjelo za rukom prikazati atomsku eksploziju u svoj svojoj strahoti i vizualnoj ljepoti. Osobito mu je uspjelo prikazati penjanje oblaka radioaktivne prašine u vis; energija tog pokreta je jasno vidljiva i to crtežu pridaje dodatnu zlokobnost. Zanimljivo je da crtež ima i ludičku dimenziju – pojedini su oblici stvoreni gotovo slučajno, naginjanjem papira i gibanjem crne tinte po papiru – ali to prizoru nimalo ne oduzima ozbiljnost.

Tompa je 1926. završio slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Uključio se u rad grupe Zemlja 1931. kada je osnovao i  Pučki teatar u Zagrebu. Zanimala ga je kreativnost djece, pa na izložbu grupe Zemlja 1934. uključuje dječje crteže. Nakon II. svjetskog rata uspješno je djelovao i kao scenograf.

Tekst: Klaudio Štefančić, kustos Moderne galerije ©Moderna galerija, nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Autor:

Matko-Trebotic-i-Joseph-Beuys,-Zapis,-1982.,-MGP-1046

Autor:

Maksimilijan-Vanka,-Pejzaz,-1932.,-MG-2747

Autor:

Vlaho-Bukovac,-Portret-djevojcice-berger,-1897.,-MG-290

Autor:

Zlatko-sulentic,-covjek-s-crvenom-bradom,-1916.,-MG-3874

Autor:

Duje-Juric,-Bez-naziva,-1990.,-MG-6732

Autor:

Ljubo-Ivancic,-Autoportret,-1958.,-MG-2368