Kamilo Tompa

Na izložbi M. Kraljevića

1986.

tinta, lavirani tuš

610 x 465 mm

MG-4892

 

Rijetki su prikazi kulturnog života u hrvatskoj umjetnosti. Koncerti, izložbe, predstave, predavanja itd., kao sadržaj umjetničkog rada nisu pretjerano zanimali likovne umjetnike. Oni bi u tim događanjima najčešće sudjelovali kao autori koji izlažu, kao scenografi u kazalištu, kao kustosi ili govornici, ali prikazivanje tog iskustva ili iskustva izraženog iz perspektive posjetitelja – danas bi rekli,  potrošača – nije ih zanimalo. Kamilo Tompa je iznimka, zapravo dvostruka iznimka, jer je u kulturnom životu sudjelovao i kao autor, odnosno suator i kao posjetitelj, to jest potrošač. U oba slučaja pronalazio je razloga za sliku.

U zbirci Moderne galerije čuvaju se desetine i desetine Tompinih crteža koji prikazuju glumce ili glazbenike na sceni, publiku na koncertima klasične glazbe i u teatru, kinopubliku u redu za karte, posjetitelje na izložbi itd. Tompa je jedinstveni kroničar kulturnog života Zagreba 70-ih i 80ih godina. Na dva crteža koja ovom prilikom pokazujemo, Tompa je prikazao posjetitelje koji razgledavaju umjetničku izložbu (jedna je izložba posvećena Miroslavu Kraljeviću, a druga njemačkom ekspresionizmu). Umjetnička kvaliteta Kraljevića ili slikarstva njemačkog ekspresionizma nije jedina tema ovih crteža, iako oni bez nje ne bi nastali. Više od samih umjetnika, Tompu fascinira sama izložba, odnosno muzejsko-galerijska institucija. Ili preciznije govoreći, privlače ga praksa prezentacije umjetnosti, sam odlazak na izložbu, procesi kao što su gledanje umjetničkih radova, zajednički boravak u prostoru i slično.

Kamilo Tompa je rođen 1903. u Samoboru. Na zagrebačkoj je akademiji diplomirao slikarstvo 1928. Radio je kao profesor na Arhitektonskom fakultetu i kao scenograf u hrvatskim kazalištima. Pisao je o umjetnosti i o dječjem likovnom izražavanju. Umro je 1989.

Tekst: Klaudio Štefančić, kustos Moderne galerije ©Moderna galerija, nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

 

Autor:

Maksimilijan-Vanka,-Pejzaz,-1932.,-MG-2747

Autor:

Josip-Diminic,-Uzajamni-prihvat,-1974.,-MG-3359

Autor:

Viktor-Daldon,-Bez-naziva,-2004.,-MG-6891

Autor:

Vilko-Gecan,-Portret-dr.-Piskulica,-1928.,-MG-1059

Autor:

Mirko-Racki,-Grad-Dis,-1906.,-MG-833

Autor:

Stephan-Lupino,-Resting,-1994.,-MG-6911