Krešimir Nikšić – Najnovije slike duhovnih pejsaža

Krešimir Nikšić već dulje vremena slovi kao vrsni i originalni kolorista koji je stvorio suvremeni i specifičan slikopis. Njegove slike osobni su psihogrami – duhovni pejzaži, koloristički i svjetlosni emanatori, koji umjetnikovu snažnu energiju u njemu zarobljenu, prikazuju oslobođenu na prostorima slikarskoga platna. Ikonografija njegova likovna govora ne oslanja se na figurativna očitanja, nego se čuti na razini intuitivnog i mentalnog. Gradeći slikarski izraz na temelju silovite, slobodne geste, Nikšić iz raskošne palete boja izvlači svjetlost koja iz nje isijava.
Izložba sadržava deset slika, u njemu svojstveno velikim formatima, nastalih tijekom 2010. i 2011. godine. Izbor radova i predgovor katalogu djela potpisuje Branka Hlevnjak, povjesničarka umjetnosti i kritičarka koja već niz godina prati Nikšićev rad.

Istius modi  ili To je to
“Nepoznati prostori, neistraženo prostranstvo, daleki odjeci  u bojama izgubljenih otoka. Nestali brzinom leta, neuhvativi u obrisima mogućeg doživljaja.
Pogled luta slikama Krešimira Nikšića. Jarke boje razlivenih uzbuđenja, sardonski smijeh odjekuje u daljini odbjeglih; miješa se ponegdje s radošću vjernika. Nasuprot tomu sugerira se duboka meditacija. Crvena hrabri, narančasta usklađuje, žuta definira mentalne karte ovog kolorističkog bespuća. Plava nam potvrđuje utonulost u sebe same. Putujemo unutrašnjim dubinama vođeni površinskim slikopisom.
Predajemo se tom neobičnom kolorističkom snoviđenju umjetnika, maga, vizionara i vještog mađioničara. Gotovo smo povjerovali u bezgraničnost.
Vraćamo se napokon izložbenim formatima.”

(iz predgovora Branke Hlevnjak u katalogu izložbe)

Autor:

Stephan-Lupino,-Resting,-1994.,-MG-6911

Autor:

Sofija-Naletilic-Penavusa,-Sve-moje-zivotinje,-oko-1988.

Autor:

Mirko-Racki,-Grad-Dis,-1906.,-MG-833

Autor:

Menci-Clement-Crncic,-Djevojcica,-1890.,-MG-447

Autor:

Josip-Diminic,-Uzajamni-prihvat,-1974.,-MG-3359

Autor:

Ferdinand Quiquerez, Ofelija, 1874.,-MG-108