Lada Vlainić, “Opsesija”

Moderna galerija od 3. do 20. rujna 2020. u Studiju „Josip Račić“ predstavila je izložbu Lade Vlainić, umjetnice koja profesionalno djeluje u različitim područjima vizualnog stvaralaštva, uključujući kompjutorsku animaciju i grafički dizajn. Ova pedantna crtačica koju dulje od desetljeća nadahnjuje svijet električnih žica, u Studiju „Račić“ pokazala je recentne radove na papiru nastale neposredno nakon razornog potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb, a koji dotad nisu bili prezentirani javnosti te nekoliko ranijih ostvarenja.

“Umreženi svijet jasnih linija u recentnim radovima poprima mnogo fluidnije obrise: odjednom iz čistine nastaje magla koja obavija nadrealne prizore metalne hladnoće. Igra sivih tonova izaziva nadmetanje svjetla i tame, sigurnosti i neizvjesnosti, suzdržanosti i oslobođenja, rečenog i nedorečenog. Razlomljeni kadrovi otisnutih snova – u kojima je motiv sveden tek na detalj koji implicira ono što on u suštini jest, u kojima se isprepliću stvarno i nestvarno, svijest i mašta, moguće i nemoguće – stvaraju različite asocijacije poput zimskog pejzaža promatranog kroz zaleđeno prozorsko staklo u kojem se jedva ocrtavaju siluete ili razbijeno zrcalo u čijim se rasutim komadićima pokušavamo prepoznati. Možda su to tek izblijedjele razglednice s najdražih putovanja koje još samo bude sjećanje na emociju utopljenu u moru vremena. Odgovor postoji u percepciji unutar poznatog ili nepoznatog ambijenta vlastitog uma. Akcent na prvom planu tek sugerira događanje u pozadini koje umjetnica ne želi u potpunosti otkriti, ali u isto vrijeme prepušta promatraču da ispita granice vlastite pronicljivosti u svijet kojim smo okruženi.”

Lana Šetka, iz teksta u katalogu izložbe Lade Vlainić Opsesija

Životopis

Lada Vlainić rođena je u Splitu. Diplomirala je na Fakultetu građevinskih znanosti u Zagrebu gdje živi i radi. Profesionalno djeluje u različitim područjima vizualnog stvaralaštva. Status samostalne umjetnice stječe 1997. Uz slikarstvo, kontinuirano stvara u području grafičkog dizajna i kompjutorske animacije. Uz brojne zapažene projekte, autorica je postaja križnog puta u kapelici sv. Josipa u Zagrebu. Izlagala je u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je nagrade na 7. međunarodnom bijenalu crteža u Plzeňu 2010.

 

 

 

Autor:

Lada Vlainić, Electric poems 1, 2012. Foto Goran Vranić©Moderna galerija, Zagreb

Autor:

Lada Vlainić, Obrisi 8, 2020. Foto Goran Vranić©Moderna galerija, Zagreb

Autor:

Lada Vlainić, Serija Napon NP 2, 2012. Foto Goran Vranić©Moderna galerija, Zagreb

Autor:

Lada Vlainić, Bez naziva, 2020. Foto Goran Vranić©Moderna galerija, Zagreb

Autor:

Lada Vlainić, Bez naziva, 2020. Foto Goran Vranić©Moderna galerija, Zagreb

Autor:

Lada Vlainić, Obrisi 7, 2020. Foto Goran Vranić©Moderna galerija, Zagreb