Ljubo Babić – Antologija

Slikar, scenograf i kostimograf, grafičar, likovni pedagog i kritičar, povjesničar umjetnosti, muzealac, književnik, urednik Ljubo Babić bio je između dva rata i sve do sedamdesetih godina prošloga stoljeća jedna od središnjih i najutjecajnijih osobnosti hrvatske likovne scene. Babićevi su stavovi, zahvaljujući širokom spektru djelovanja i velikoj osobnoj angažiranosti, često presudno utjecali na obilježja nacionalne umjetnosti toga vremena. Uviđajući nužnost uključivanja hrvatske umjetnosti u suvremeni europski kontekst i mogućnost stvaranja specifičnog likovnog izraza kao hrvatskog doprinosa europskoj umjetnosti, Babić je nedvojbeno bio međašni promotor nacionalnog likovnog izraza i epohalna pojava hrvatske kulture i umjetnosti 20. stoljeća.
Interdisciplinarno obrazovan i višestruko nadaren Ljubo Babić postaje u trećem i četvrtom desetljeću 20. stoljeća slikarski autoritet par exellence i značajni sukreator zlatnih godina zagrebačkog kazališnog života. Kao likovni pisac i kritičar te predavač i muzealac bio je agilni „kulturtreger“, vrsni „popularizator“ i tumač umjetnosti te u muzejskim ili izložbenim postavima najpouzdaniji interpretator hrvatske likovne baštine. Brojni su Babićevi plakati, ilustracije i grafike imali inovatorsko značenje, a osobito je uspješan bio u opremi knjiga. Sudjelovao je u osnivanju Hrvatskog proljetnog salona (1916), Nezavisne grupe hrvatskih umjetnika (1923), Grupe četvorice (1928), Grupe trojice (1929), Grupe hrvatskih umjetnika (1936) i Hrvatskih umjetnika (1939).
S ponosom ističemo da je bio prvi kustos Moderne galerije (1919.) i autor njezina inauguralnog postava (1920). Stoga ne čudi što se upravo Moderna galerija – o 120. obljetnici rođenja – odužuje Ljubi Babiću izložbom koju prati katalog-monografija i bio-bibliografski zbornik. Antologijski izbor uljanih slika, pastela i akvarela te scenografskih rješenja i opreme knjiga svjedoči ingeniozno slikarsko djelo Ljube Babića, pokazuje avangardne tendencije u inscenacijama i revalorizira njegov značaj za afirmaciju hrvatske tradicijske kulture i umjetnosti uopće.

Složenost Babićeva stvaralaštva je razlog što je od posljednje velike retrospektive prošlo više od trideset i pet godina. Kako svako pojedino od područja Babićeve djelatnosti nesumnjivo zaslužuje zasebnu monografsku obradu, već u 2008. godini okupljen je autorski tim koji je počeo s istraživanjem suvremene recepcije njegova opusa te fotografiranjem, restauriranjem i opremanjem djela za izložbu antologijskog značaja. Više od sto uljanih slika, pastela i akvarela svjedoči Babićevo ingeniozno pejzažno slikarstvo i osobito pronicljivu interpretaciju hrvatske tradicijske kulture. Scenografski opus je prikazan skicama, projektima i nacrtima kazališnih inscenacija i kostimima koji ukazuju na jedinstvenu širinu njegovih likovnih poimanja, ali i istinsko razumijevanje magistralnih kretanja suvremenoga mu teatra. Izložba ističe antologijska uprizorenja Shakespearea, ostvarena u suradnji s Brankom Gavellom, koja su ubrala svjetska priznanja i sintetizirala osnovne značajke hrvatskoga, ali i europskoga teatra 20. stoljeća. Slikarov grafički opus, inovativna oprema knjiga, ilustracije i esejistika, također ima svoje mjesto na izložbi, a k tomu i posebno tiskanu studiju koja donosi ključne Babićeve tekstove s područja likovnih umjetnosti kao i cjelokupnu dosadašnju bibliografiju o umjetniku.

Upoznavanje i susret s jedinstvenim umjetničkim nasljeđem Ljube Babića izvanredna je prilika, istodobno i neodgodiva potreba, prava kulturna povlastica današnje generacije kojoj Moderna galerija daruje umjetnički doživljaj na kojeg je odviše dugo čekala. Za obradu pojedinih segmenata njegova opusa MG je okupila autorski tim u sastavu: Ivanka Reberski, Libuše Jirsak i Lada Bošnjak koje su uz Jasenku Ferber Bogdan i autorice kataloga izložbe.

Cilj antologijske izložbe Ljube Babića je pregled, prikaz i analiza jednog od najplodnijih stvaralačkih opusa hrvatske kulturne povijesti. Izložbenoj građi je priključena i dokumentarna sekcija temeljena na izvornoj arhivskoj građi. Osim građe iz Moderne galerije na izožbi su zastupljena Babićeva djela iz fundusa: Muzeja suvremene umjetnosti, Kabineta grafike HAZU, Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Umjetničke galerije u Splitu, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Galerije likovnih umjetnosti u Osijeku, Gradskog muzeja u Varaždinu i drugdje te privatnih zbirka u zemlji i inozemstvu.

Autor:

Lj.-Babic-AUTOPORTRET-1936

Autor:

Lj.-Babic-SMOKVICE-KOD-VIGNJA-1930.

Autor:

Lj.-Babic-IZ-MOGA-VRTA-1956

Autor:

Lj.-Babic-PRED-IZLOGOM-CVJETARNE-1929

Autor:

Lj.-Babic-MRTVA-PRIRODA-S-KNJIGOM-1929.

Autor:

Lj.-Babic-AUTOPORTRET-1936