Marta Ehrlich

Slikarica Marta Ehrlich (Zagreb, 1910–1980) diplomirala je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji (1934.) i poput mnogih kolega otišla je u Pariz (1935.) gdje je provela tri godine usavršavajući se u raznim slikarskim tehnikama. U početku je realistički usmjerena, kasnije poetizira sadržaj i stilski se kreće na rubu nadrealizma. Približavanje lirskoj apstrakciji očituje se u djelima iz 60-ih i 70-ih godina. U finalnoj fazi svoga slikarskog izričaja u potpunosti ostvaruje individualni izraz. Osim slikarstvom bavila se primijenjenom umjetnosti, najuspješnije keramikom, zatim nacrtima za tekstil, vezom i scenografijom. S K. Tompom ostvarila je niz izvanrednih scenografija.

Moderna galerija čuva veliku zbirku radova Marte Ehrlich koja sadrži 227 djela i to većinom ulja, akvarela, gvaševa, crteža i manji broj keramike. Tako veliki broj njezinih djela prispio je u fundus MG darovnicom dr. N. Gavelle poslije koje je uslijedila (1990.) studijska izložba dijela slikarskog opusa iz Donacije. Bila je to – slijedom ograničenja uzrokovanih sadržajem darovnice – necjelovita prezentacija slikaričina opusa. Danas pak, zahvaljujući novim istraživanjima percepcija značaja, opsega i mjesta Martina stvaralaštva u korpusu hrvatske likovne umjetnosti druge polovice 20. st. mnogo je jasnija, a spoznaja puno vrednija.

Tijekom priprema retrospektive lepeza opusa značajno se proširila dosad samo djelomično ili posve nepoznatim djelima, a njezin razvoj i artistički angažman koji se razgranao u više umjetničkih vrsta dobili su na sveobuhvatnosti relevantnih sastavnica tako da ova retrospektiva predstavlja slikaricu u posve novom svjetlu.

Cilj je retrospektivne izložbe radova Marte Ehrlich zasvjedočiti brojem i kvalitetom djela cjelinu njezina jedinstvenog opusa, jer malo je koji umjetnik dosegao do razine renesansne raznovrsnosti i metijerske izvrsnosti na tako širokom polju likovnih izričaja. Koncipiravši izložbu kao svečanost „gesamtkunstwerka“, muzejska savjetnica MG – Similjka Domac Ceraj prihvatila se opsežnog istraživanja razasutog opusa slikarice. To je rezultiralo pronalaskom brojnih i vrlo vrijednih djela primijenjene umjetnosti u depoima hrvatskih muzeja, instituta i galerija te u privatnom vlasništvu – pa je slikarski opus sljubljen sa stvaralaštvom u keramici, grafici, tekstilu, lutkarstvu, scenografiji, kostimografiji i dizajnu. Izložba obuhvaća više od 250 izložaka i pruža se kroz 12 dvorana prvoga kata Galerije, gdje u inovativno osmišljenom postavu sretno kohabitiraju: slikarstvo – kiparstvo – sitna plastika, “skicenbuhi”, primijenjena umjetnost i dokumentacija o umjetnici.

Marta Ehrlich, slikarica iznimna senzibiliteta koji magistralno ujedinjuje objektivne perspektive i subjektivne rezonancije, uspjela je informelne površine svojih radova učiniti “energetskim zrcalima” fluidnih konfiguracija i tajanstvenih konstelacija mikro i makro svjetova. Ne robujući konvencijama bilo kakve vrste, Ehrlichova je na slikama izrazila čudesnu multidimenzionalnost poetski umnožene stvarnosti u kojoj imanencije i transcendencije opstoje zajedno. Samosvojnost rukopisa, ikonografije, a posebno sugestivnost njezine palete dubokih modrila u kojima kao da se schopenhauerovski povezuju svjetlo i tama, otkrivaju nam svijet suptilnih korespondencija stvarnosti i snova. Svodeći predmetni svijet na sintezu znakovlja i boju na tonalitet osjećaja, stvorila je svijet začudnih perspektiva, kao dragocjenu dionicu naše likovne umjetnosti.

(iz uvodnika Smiljke Domac Ceraj)

Autorski tim izložbe čine: mr.sc. Smiljka Domac Ceraj – muzejska savjetnica MG, arh. Mario Beusan – autor likovnog postava, kipar Ante Rašić – autor vizualnog identiteta i grafičkog oblikovanja izložbe i pratećih tiskovina te dr. Nikola Gavela – savjetnik tima i posuđivač goleme dokumentacije o raznorodnom stvaralaštvu  Marte Ehrlich i naposljetku Biserka Rauter Plančić u funkciji urednice projekta i ravnateljice Galerije.

Izložba i katalog ostvareni su financijskim potporama Ministarstva kulture RH, Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, te sredstvima Moderne galerije i sponzora Privredne banke Zagreb i Turističke zajednice Grada Zagreba.

Autor:

Marta Ehrlich - Glava Pierota, 1952.

Autor:

Marta Ehrlich - Tri ženska lika, 1977.

Autor:

Marta Ehrlich - Pred večerje jesenskog dana, 1970.

Autor:

Ehrlich_pozivnica mala

Autor:

Marta Ehrlich_PARIZ (HOTEL DE SUEZ), oko 1938

Autor:

Marta Ehrlich - Pred večerje jesenskog dana, 1970.