Matko Trebotić, “Pedeset godina samoće, Bochum 1968. – Split 2018.”

Nakon premijernog predstavljanja u Dioklecijanovim podrumima koje su u prosincu 2018., organizirali Galerija umjetnina Split i Muzej grada Splita, u Studiju Moderne galerije „Josip Račić“, 30. siječnja otvorena je izložba “Trebotić, Pedeset godina samoće (Bochum 1968. – Split 2018.)”. Izložba – u autorskoj koncepciji povjesničara umjetnosti i likovnog kritičara Branka Franceschija – kojom umjetnik obilježava pedeset godina od svog prvog javnog nastupa u Bochumu 1968., zagrebačkoj publici predstavlja izbor od desetak slikarskih ostvarenja iz 2018. i kompozitnu cjelinu u obliku istokračnog grčkog križa. Izložbu prati katalog s predgovorom autora izložbe Branka Franceschija.

„…Uz recentni opus ‘bijelih slika’, Matko Trebotić je za fokalnu točku obilježavanja pedesete obljetnice svoje prve izložbe osmislio, izveo i postavio kompoziciju koja oblikom i sadržajem objedinjuje, u skladu s duhom vremena u kojem stvara, njegova heterogena estetska polazišta.
U formalnom smislu riječ je o kompozitnoj cjelini u obliku istokračnog grčkog križa, formatu kojeg Trebotić često koristi oslanjajući se podjednako na zasade prakršćanstva i ruske avangarde, a uvijek kao nositelja poruke koju želi snažno prenijeti publici…“
Branko Franceschi, iz predgovora kataloga izložbe

Foto: Pero Dragičević

Autor:

Matko Trebotić_Svjetlo i boje grada II_2018. Foto: Pero Dragičević

Autor:

Matko Trebotić_Svjetlo i boje otoka VI._2018. Foto: Pero Dragičević

Autor:

Matko Trebotić_Boje otoka III_2018. Foto: Pero Dragičević

Autor:

Matko Trebotić_Svjetlo i boje otoka V_2018. Foto: Pero Dragičević

Autor:

Matko Trebotić_ Manifest zlatnoga križa_ ja govorim hrvatski_ja sam umjetnik_2018. Foto: Pero Dragičević

Autor:

Matko Trebotić_Svjetlo i boje grada II_2018. Foto: Pero Dragičević