Mejra Mujičić – Monodrama

Moderna galerija predstavlja multimedijalni projekt Mejre Mujičić MONODRAMA. Izložba se otvara u Studiju Moderne galerije “Josip Račić” u petak, 6. svibnja 2011. u 20,00 sati. Umjetnica Mejra Mujičić u dva nova apstraktna videa preispituje i interpretira. Video instalacije o “uspomenama dobro odgojene djevojke” Mejre Mujičić u Studiju “Josip Račić” moguće je razgledati do 22. svibnja 2011.

… Nitko normalan ne može bilo koje eksponiranje nazvati ugodnim. Radimo to jer moramo, a ne zato jer volimo. Ono može donijeti strastveni užitak i učiniti nas ovisnicima. Ali može i povrijediti. I tada je važna ta zaštitna rampa koja odvaja umjetnike od svijeta. Iščekivanje proboja dogovorene granice daje smisao zauzetim pozicijama.

Ako se ne pokažem, ako ne izađem i ne budem vidljiva, neću nikada moći vidjeti ono oko koje me vidi. Da bih mogla postati ono što jesam, moram se izložiti tom pogledu i u njemu naći potvrdu svojeg postojanja, svojeg oblika. Tek tada se uobličujem. Ne mislim da je važno ono što drugi vidi, važno je što ja očitavam u pogledu drugoga. Bez toga ne mogu zadobiti volumen, ne mogu uspostaviti proporcije, ne mogu reći što nisam ja. Ne mogu preklopiti vanjsku i unutarnju sliku.

Cijela je izložba Mejre Mujičić zapravo uspomena „dobro odgojene djevojke“ (Mémoires d’une jeune fille rangée) koja postavlja pitanje koliko se toga uopće smije pokazati. Koliko se toga može zadržati, a da ne postane tajna? I što učiniti kada naša potjera za preklapanjem vanjske i unutarnje slike više ne može funkcionirati ni u rezervatu umjetnosti ni u stvarnom svijetu?

Marina Viculin: “Zvuk vlaka” iz kataloga izložbe MEJRA MUJIČIĆ: MONODRAMA

Autor:

MEJRA-KAT_Layout-21-copy

Autor:

MEJRA-KAT_Layout-22-copy

Autor:

MEJRA-KAT_Layout-21-copy

Autor:

MEJRA-KAT_Layout-22-copy

Autor:

MEJRA-KAT_Layout-22-copy

Autor:

MEJRA-KAT_Layout-21-copy