Milena Lah, Sjaju sjaj – skulpture, slike i crteži

Moderna galerija predstavila je kritičku retrospektivu kiparskog opusa  Milene Lah (1920. – 2003.) najosebujnije likovne umjetnice druge polovine dvadesetog stoljeća u Hrvatskoj. Da bi se što kvalitetnije i cjelovitije upoznao i doživio rad ove iznimne, međunarodno poznate kiparice koja je kiparstvo učila uz Vanju Radauša na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, osim radova iz fundusa Moderne galerije, kao i njezinih djela u vlasništvu obitelji koja su pohranjena u atelijeru i Gliptoteci HAZU, za tu su  prigodu posuđeni radovi iz drugih hrvatskih muzeja  te privatnih zbirki.

 

Uz fotografska uvećanja monumentalnih javnih skulptura Milene Lah postavljenih u brojnim  gradovima u Hrvatskoj i Sloveniji, na izložbi su također bile izložene i slike, crteži, te brojni tekstovi i bilješke o kiparstvu koje je tijekom karijere Milena Lah pisala i objavljivala u katalozima i  tisku. Također će je bio prikazan i 26 minutni dokumentarni film scenarista i redatelja Bogdana Žižića ‘Milena Lah’ iz 2003. u produkciji HRT-a. Za vrijeme trajanja izložbe kiparičin sin Igor Lah u Modernoj galeriji, srijedom od 11 do 13 sati, četvrtkom od 17 do 19 sati i subotom od 11 do 13 sati i provodio je posjetitelje kroz izložbu i odgovarao  na njihova pitanja.

Autorski tim izložbe koji je predvodio Branko Franceschi, ugledni kritičar i ponajbolji poznavatelj kiparičina opusa, Milenu Lah prikazuje kao preteču i protagonisticu estetike postmodernizma par excellence kojom je pozicija stvaralaštva definirana kao točka približavanja povijesnih i suvremenih estetskih programa s neprikosnovenim singularitetom umjetničkog ja, iz koje se plamen kreativnosti razvija u neočekivanim pravcima obogaćujući i šireći univerzum stalno novom i neponovljivom kvalitetom.

 

Autor:

31. M.Lah, SLOBODNA FORMA, 1957. MG-4091

Autor:

M.Lah KOTAČ VREMENA, Zagreb

Autor:

M.Lah MLADOST KAROLINE BARNOBIĆ, 1968, tuš

Autor:

M.Lah KOTAČ VREMENA, Zagreb

Autor:

M.Lah MLADOST KAROLINE BARNOBIĆ, 1968, tuš

Autor:

35. M.Lah, POEZIJA PROSTORA, 1981, park Maksimir, Zagreb