Nikola Koydl, In memoriam – Izložbom i dubokim naklonom

Moderna galerija – nacionalni muzej moderne umjetnosti, priredila je izložbu posvećenu Nikoli Koydlu, suvremenom hrvatskom slikaru i grafičaru koji je u srpnju prošle godine preminuo u 82. godini.

Autorica izložbe, povjesničarka umjetnosti Biserka Rauter Plančić, u likovnom postavu objedinila je osamdesetak djela – crteža, mezzotinta, ulja i objekata iz gotovo pet desetljeća dugog i bogatog umjetnikovog stvaralačkog opusa o kojem u katalogu izložbe piše – Opus je to stvoren na sinergiji „klasične“ apstrakcije i novih tvoriva slikarskoga djela primarno karakteriziranog sliko-gradbenim oblikovnim procesima kojima je autor gradio svoj tezaurus likovnog govora i izgradio samosvojni poetski izraz čije se uporište u koloritu i oblicima hrvatskoga krajobraza ne može zanijekati. Stvarni predjeli primorske i kontinentalne Hrvatske procesom pretvorbe u Koydlovoj kreativnoj retorti postali su slike samo slikaru znanih krajolika, ispunjene kolorističkim suzvučjem i znakovljem dijelova prirode koji su na kreativni angažman privukli autorova čula; i vid, i miris, i zvuk. Njegove kompozicije – do sredine 70-ih poglavito slikarske, a poslije i prostorne te kiparske, često asocijativnih naslova – zapravo su svojevrsni morfemi prostora koje je priroda stvorila i upravo to je ono što uposebljava Koydlovo stvaralaštvo na hrvatskoj likovnoj sceni. Boja je bila materija a slikarstvo medij kojima je slikar propitivao svoje osjećaje, kojima ih je izražavao i kojima je ostvario svoj umjetnički izraz. Oblici pak slikani na platnenoj podlozi, izvedeni u 3D formi kao objekt ili oprostorena slika, podgrađe su i nosioci kolorističkih kodova naslovne teme svakog Koydlova rada i sintetizirajući element cijele kompozicije.

Uz umjetnikove radove iz fundusa Moderne galerije, u postavu su najvećim dijelom prezentirana djela iz umjetnikove ostavštine i iz drugih privatnih zbirki.

Publika izložbu, koju prati bogato ilustriran dvojezični katalog na hrvatskom i engleskom jeziku s predgovorom Biserke Rauter Plančić, ima priliku razgledati do 11. travnja.

Autor:

Nikola Koydl, Smeđi - žuti krajolik, 1988. Privatno vlasništvo. Foto Goran Vranić©Moderna galerija, Zagreb

Autor:

Iz postava izložbe - Nikola Koydl, In memoriam - izložbom i dubokim naklonom. Foto Goran Vranić©Moderna galerija, Zagreb

Autor:

Nikola Koydl, Ograničeni krajolik, 1978. Moderna galerija, MG-3481. Foto Goran Vranić©Moderna galerija, Zagreb

Autor:

Nikola Koydl, Labirint života i smrti II, 2014. Privatno vlasništvo. Foto Goran Vranić©Moderna galerija, Zagreb

Autor:

Iz postava izložbe - Nikola Koydl, In memoriam - izložbom i dubokim naklonom. Foto Goran Vranić©Moderna galerija, Zagreb

Autor:

Nikola Koydl, Noćni valovi II, 2018. Privatno vlasništvo. Foto Goran Vranić©Moderna galerija, Zagreb