József Rippl – Rónai, Prvi majstor mađarskoga modernog slikarstva

Moderna galerija u travnju i svibnju 2018., u okviru međunarodne kulturne suradnje Ministarstva kulture Republike Hrvatske predstavlja izložbu József Rippl – Rónai, Prvi majstor mađarskoga modernog slikarstva. Izložba u autorskoj koncepciji Melinde Géger, Jánosa Horvátha i ravnateljice Moderne galerije Biserke Rauter-Plančić, realizirana je u suradnji s Rippl-Rónai muzejem iz Kaposvára i predstavlja više od sedamdeset antologijskih umjetnikovih djela, uljanih slika i pastela iz fundusa toga muzeja.

Za pokroviteljstvo izložbe i dragocjene potpore njenoj realizaciji Moderna galerija veliku zahvalnost duguje: Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Gradu Zagrebu, Privrednoj banci Zagreb, glavnom pokrovitelju Moderne galerije, Mađarskom institutu i Veleposlanstvu Mađarske u Zagrebu te Gradu Kaposváru i Županiji Somogy Mađarske Republike.

Djela Józsefa Rippl – Rónaija , jednog od najznačajnijih mađarskih umjetnika iz razdoblja likovne moderne uvrštena su i na izložbu Beyond Klimt – New Horizons in Central Europe u bečkom Belvedereu. Na istoj izložbi izložena su i djela hrvatskih likovnih velikana Milivoja Uzelca, Autoportret pred barom, 1923., i Vilka Gecana, Cinik, 1921., iz fundusa zagrebačke Moderne galerije.

Foto: Dénes Rónai (crno-bijele)
Melinda Géger (kolori)

Autor:

József Rippl - Rónai - Ležeća žena - Zorka, oko 1924.

Autor:

József Rippl - Rónai - U Atelijeru - Kaposvár 1911.

Autor:

József Rippl - Rónai -Riccardo Vines Roda - pijanist, 1914.

Autor:

József Rippl Rónai - Moji modeli u mom vrtu u Kaposvaru, 1912.

Autor:

József Rippl - Rónai - Portret grofice Andrassy Tivadaré 1896.

Autor:

József Rippl - Rónai - Pirinejski krajolik, 1899.