Robert Jean Ivanović, Iz fundusa Moderne galerije – izložba u povodu 50. godišnjice smrti hrvatskog kipara

U Studiju Moderne galerije “Josip Račić”, 19. srpnja bila je otvorena izložba posvećena hrvatskom kiparu Robertu Jeanu Ivanoviću. Izložbu u kustoskoj koncepciji Tatijane Gareljić, voditeljice Zbirki skulpture, medalja i plaketa, Moderna galerija priredila je u povodu 50. godišnjice umjetnikove smrti, a mogla se razgledati do 19. kolovoza 2018.

Robert Jean Ivanović (Sarajevo, 5. VIII. 1889. – Zagreb, 25. IV. 1968.) studirao je kiparstvo u Zagrebu i Münchenu, a usavršavao se u Pragu. Svoj radni vijek proveo je kao vrstan pedagog u Zagrebu i Splitu.
Kiparska ostvarenja Roberta Jeana Ivanovića nepobitni su doprinos oplemenjivanju zagrebačkih javnih prostora (Ilica, HNK, Gradska kavana, Mirogoj), a njegov opus inkorporiran je u hrvatsko moderno kiparstvo. Unatoč stvaralačkoj aktivnosti od prvih desetljeća do polovice 20. stoljeća, njegov je rad ostao nedovoljno poznat. Stoga Moderna galerija prezentira javnosti 11 kiparskih ostvarenja ovog umjetnika razvijenih estetskih postignuća čija su djela sastavnica hrvatske moderne umjetnosti. Većinom su to djela komorne plastike iz najaktivnijeg razdoblja kiparova stvaralaštva, nastala od 1914. do 1940. godine. Djela portretne plastike i ženskih aktova oblikovana su kao skulpture ili reljefi, a izvedena su u raznim tehnikama i materijalima kao što su mramor, bronca, terakota i gips. Mekom modelacijom oblikovao je aktove, torza i figure u duhu secesije, simbolizma i impresionizma. Dobra realistička karakterizacija likova primjetna je na njegovoj portretnoj plastici. Popratni dio izložbe arhivska je građa s fotodokumentacijom nerealiziranih spomeničkih i izgubljenih kiparovih djela, fotografijama iz umjetnikova atelijera kao i osobnih fotografija i dokumenata Roberta Jeana Ivanovića, koji upotpunjavaju sliku o umjetniku i razdoblju u kojem je živio i stvarao.

Foto : Goran Vranić© Moderna galerija, Zagreb
Filip Beusan

Autor:

Portret mlade djevojke, 1922., bronca, MG-8139 Foto: Filip Beusan

Autor:

Portret supruge, 1935., terakota, MG-941 Foto: Goran Vranić©Moderna galerija, Zagreb

Autor:

Portret mlade djevojke, 1922., bronca, MG-8139 Foto: Filip Beusan

Autor:

Ženski torzo (Amazonka), 1937., mramor, MG-4056 Foto: Goran Vranić©Moderna galerija, Zagreb

Autor:

Robert Jean Ivanović s budućom suprugom Marijom Zdenčaj, u atelijeru u Oktogonu, Zagreb, oko 1925. Foto: Goran Vranić©Moderna galerija, Zagreb

Autor:

Portret supruge, 1935., terakota, MG-941 Foto: Goran Vranić©Moderna galerija, Zagreb