Zlatko Bourek – Slikarska retrospektiva povodom 85. rođendana umjetnika

Akademik Zlatko Bourek, svoj će 85. rođendan proslaviti uz retrospektivnu izložbu koja će početkom listopada biti otvorena u Modernoj galeriji. Tom prigodom na prvom katu Vranyczanyjeve palače bit će izloženo više od stotinu umjetnikovih slikarskih djela.
Iako je na Likovnoj akademiji u Zagrebu diplomirao slikarstvo i kiparstvo, Bourek je jednako vješt grafičar, scenograf, kostimograf, ali i i režiser. Još za vrijeme studija s kolegama je osnovao Zagrebačku školu crtanog filma, a autor je i nekoliko crtanih te tri igrana filma. Svoje prve scenografije i kostime osmislio je za zagrebačko kazalište “Gavella”, no zasigurno mu je najveći kazališni uspjeh stalno članstvo u berlinskom kazalištu Hans Wurst Nachfaren koje je zaslužio 1988. nakon što je u toj kući postavio četiri Čehovljeve jednočinke, Shakespeareovu Ukroćenu goropadnicu te Verdijev Rigoletto.
A izvedba Hamleta, kojeg je radio za Teatar ITD, bila je vrlo uspješna i osigurala mu je sudjelovanje na značajnim svjetskim kazališnim festivalima.
Samostalno je izlagao u Duisburgu, New Yorku, Dubrovniku, Varaždinu i Zagrebu, a njegovi radovi bili su izloženi i na skupnim izložbama u Zagrebu, Ljubljani, Veneciji, Budimpešti, Rimu, Ateni, Caracasu, St.Poeltenu i u mnogim drugim gradovima.

Umjesto kataloga izložbu prati opsežna i bogato ilustrirana monografija o slikarskom stvaralaštvu umjetnika iz pera akademika Tonka Maroevića, a u nakladi MG, a autorica likovnog  postava izložbe je Biserka Rauter Plančić. .

 

Autor:

slika za Baner MG-Švaler, 2000

Autor:

Pijani Ilija_1990

Autor:

Mico ja bi te diro_1991

Autor:

slika za Baner MG-Švaler, 2000

Autor:

Friški kruh_1985

Autor:

Boksač_1990